14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialColegiul Medicilor: Medicii bucureşteni, AGRESAȚI fizic şi verbal

Colegiul Medicilor: Medicii bucureşteni, AGRESAȚI fizic şi verbal

Peste 85 la sută dintre medicii bucureşteni din spitale au fost, cel puţin o dată, victime ale agresiunilor verbale, iar 10,2 la sută au fost agresaţi fizic, potrivit unui studiu prezentat de Colegiul Medicilor Bucureşti, informează Mediafax.

Agresiunea este definită în sens larg ca “orice comportament verbal, nonverbal sau fizic care pune în pericol sau generează un pericol pentru sine, pentru alţii sau asupra unor bunuri necesare înfăptuirii actului medical”.

Cercetarea relevă că 86% din persoanele chestionate au fost expuse în cel puţin o circumstanţă la agresiune verbală, iar 10,2% s-au confruntat cu incidente de agresiune fizică.

Peste jumătate – 58,9% – dintre medicii care au fost agresaţi, respectiv 50% din totalul participanţilor la cercetare, au declarat că agresiunile verbale, fizice sau de altă natură produse în timpul exercitării profesiei le-au afectat sănătatea, calitatea vieţii sau activitatea.

Doar 47,3% dintre cei care au consemnat că au fost agresaţi fizic s-au adresat poliţiei.

Dintre cei 55 de medici agresaţi fizic, 42 au estimat şi numărul agresiunilor, rezultând un total de 176 de agresiuni fizice. Dintre acestea, 19 au fost la urgenţe, 16 la psihiatrie şi cinci la chirurgie plastică.

Preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti, Ioan Lascăr, consideră că numărul de cazuri violente înregistrat oficial este mai mic decât cel real, iar absenţa sancţiunilor pentru autori sporeşte nemulţumirea angajaţilor din spitale.

“În ţara noastră a măsura impactul actelor de agresiune la adresa lucrătorilor din sănătate reprezintă o provocare, dată fiind lipsa unor informaţii oficiale disponibile opiniei publice, dar şi absenţa unui sistem de monitorizare (de preferat în timp real) şi chiar reticenţei victimelor de a raporta un incident în anumite situaţii. Nici cazurile de agresiune, nici consecinţele acestora asupra personalului medical nu au fost înregistrate sistematic şi nu există mecanisme unitare de raportare sau proceduri scrise pentru a manageria acest tip de incidente”, a declarat şi Georgeta Ionescu, directorul Fundaţiei Colegiului Medicilor din Bucureşti.

Studiul pilot de cercetare privind expunerea la agresiune în exercitarea profesiei se bazează pe răspunsuri, furnizate, prin intermediul unui chestionar, de 541 de de medici, reprezentând 39 de specialităţi medicale.

În Bucureşti sunt înregistraţi cca. 14.500 medici, dintre care 68% femei şi 32% bărbaţi.

Colegiul Medicilor din Capitală a prezentat, marţi, rezultatele “Studiului pilot privind expunerea la agresiune a medicilor din Bucureşti”.

Cele mai citite

Cum s-a „scos” ambasadoarea din Maroc, Maria Ciobanu, după ce a sabotat România la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu

Ambasadoarea Maria Ciobanu a sabotat participarea României la cel mai mare salon agricol din Africa și Orientul Mijlociu-SIAM 2024, care a avut loc...

Incendiul din sectorul 1: Dan Podaru spune că primarul avea datoria de a fi la fața locului. Ce a transmis Clotilde Armand

Primarul Clotilde Armand avea datoria de a fi pe teren, la incendiul de noaptea trecută din sectorul 1, susține Dan Podaru, candidatul PER pentru...

Cutremur în Serbia, la granița cu România

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs în această dimineaţă, la ora locală 8:42, în Serbia, la graniţa cu România, potrivit informaţiilor publicate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă