11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialColectiv: Bilanţul negru creşte, se fac primele reţineri în rândul ISU

Colectiv: Bilanţul negru creşte, se fac primele reţineri în rândul ISU

Numărul celor care au pierit în urma incendiului de pe 30 octombrie din clubul bucureștean ajunsese ieri seară la 47. Ancheta tragediei a continuat ieri cu reținerea a doi angajați ISU și audierea șefului Poliției Sector 4.

Jurnalista Teodora Maftei a murit ieri, în prima parte a zilei, la clinica din Israel unde fusese transferată săptămâna trecută. Un alt supraviețuitor aflat în stare critică a decedat tot ieri, la sfârșitul zilei, ridicând astfel numărul celor care și-au pierdut viața în incendiul de la Colectiv la 47. Duminică la prânz, mai erau internați în spitalele din București 94 de răniți în incendiul din Colectiv, dintre care 35 în stare gravă și critică, iar 57 stabili, potrivit Mediafax.

Fotografi, muzicieni, studenţi români și străini, bodyguardul şi o chelneriţă din clubul Colectiv se numără printre persoanele care au murit în ultimele zile în urma incendiului din 30 octombrie. Până ieri după-amiază, 21 de răniți fuseseră transferați din spitalele din Capitală în clinici din Belgia, Olanda, Austria, Israel și Germania, potrivit unui bilanț al Ministerului Sănătății. Conform sursei citate, au fost transferaţi opt pacienţi în spitale din Belgia, câte doi în clinici din Austria şi Israel, iar unul în Germania. De asemenea, opt răniţi au fost transportaţi la unităţi medicale din Olanda, doi dintre aceştia decedând, unul în ambulanţă spre spital şi un altul la spitalul din Rotterdam.

Angajați ISU, cercetați

Audierile au continuat ieri la sediul Direcției Naționale Anticorupție, unde au fost aduși și doi angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov, Antonia Radu și Petrică Gheorghe Matei. Ulterior audierii, cei doi au fost reținuți de DNA.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, cei doi ar fi trebuit să întocmească documentația necesară pentru clubul Colectiv. Faptele pentru care se fac cercetări sunt abuz în serviciu și neîndeplinirea atribuțiilor în cazul avizelor privind prevenirea și stingerea incendiilor. De asemenea, de la ISU Bucureşti – Ilfov au fost ridicate documente privind controalele făcute pe domeniul prevenirii incendiilor, în baza cărora se va stabili dacă au fost respectate metodologia şi dispoziţiile legale de control.

Tot ieri urma să fie dus la audieri și șeful Poliţiei Locale Sector 4, Adrian Ionescu, în calitate de martor. În cursul zilei de luni, polițiștii au făcut percheziţii la sediul Poliţiei Locale Sector 4 şi au ridicat mai multe documente.

Până acum, au fost arestați preventiv în dosarul incendiului de la Colectiv cei trei patroni ai clubului, patronii firmei responsabile cu efectele pirotehnice, precum și primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Dioxid de carbon și acid ­cianhidric, ucigași silențioși

Toate cele 26 de persoane care au decedat în seara tragediei aveau în sânge monoxid de carbon şi acid cianhidric în doză toxică, iar la 18 dintre acestea concentraţiile erau peste valorile letale, potrivit rezultatelor analizelor toxicologice efectuate de INML și date publicității ieri.

„Toate victimele au fost expuse în grad diferit la concentraţii ridicate de funingine, aerosoli şi gaze toxice generate în incendiu, între care monoxidul de carbon şi acidul cianhidric sunt dovedite ca prezente. În aceste tipuri de incendii rezultă însă şi alte tipuri de substanţe toxice: poliuretanul (ex. bureţi folosiţi în antifonare etc.) şi poliacrilonitrilul (ex. fibre folosite la etanşarea racordurilor de ţeavă) generează acid cianhidric şi izocianaţi, oxizi de azot, oxizi de sulf; policlorura de vinil (ex. plastice de orice fel) generează hipoclorit, acid clorhidric, acid fluorhidric; cauciucul generează hidrogen sulfit, acroleină, aldehide, benzen, fenoli, bioxid de sulf etc.“, arată raportul INML, citat de Mediafax.

În raport se menţionează că la toate aceste substanţe efectele toxice se manifestă imediat, ca urmare a acţiunii directe. Multe dintre aceste substanţe determină în corpul uman şi manifestări toxice la distanţă în timp faţă de expunerea iniţială, ceea ce face ca persoane care se află internate în spital să prezinte o patologie combinată postcombustională (arsuri) şi toxică.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă