13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialClujenii vor fi scanati tridimensional

Clujenii vor fi scanati tridimensional

– Rezultatele cercetarii vor fi folosite la o reactualizare a marimilor standard ale imbracamintii.
 
Institutul national de cercetare – Dezvoltare pentru Textile si Pielarie (INCDTP) incearca sa profite de traficul ridicat al magazinelor de tip mall pentru a realiza o ancheta antropometrica a populatiei din Romania cu ajutorul unui sistem de scanare tridimensionala a corpului. La Cluj-Napoca, a fost ales complexul comercial Polus, unde a fost amplasata o cabina de scanare, accesibila celor interesati in fiecare zi, pana in 16 decembrie. Potrivit oficialilor INCDTP, "obiectivul proiectului este obtinerea bazei de date 3D antropometrice a populatiei din Romania de sex feminin si masculin, cu varsta cuprinsa intre 20-60 ani, in scopul reactualizarii standardelor antropometrice si a masurilor pentru confectii". Sistemul de scanare 3D este format dintr-o cabina cu patru scanere cu lumina laser, un cantar automat si o camera pentru schimbat. Toate datele sunt procesate de un program.

Masurarea subiectului se va face imbracat in lenjerie, in doua pozitii, fiecare cu durata de 1-2 minute, inclusiv calcularea automata a dimensiunilor. Sunt preluate 150 dimensiuni: lungimi, inaltimi, adancimi si latimi. De pe corpul virtual scanat, pot fi masurate apoi unghiuri de inclinare, pot fi create planuri si pot fi realizate sectiuni.
Rezultatul acestei anchete va fi concretizat intr-o evaluare a schimbarilor aparute in timp in ceea ce priveste forma si dimensiunile corpurilor pentru femei si barbati. Cu ajutorul datelor, sociologii vor putea realiza o statistica referitoare la procentele tipurilor de conformatii, talii, marimi pentru imbunatatirea programelor de productie in concordanta cu cererea pietei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă