15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialCLUJ. Afaceri suspecte pe bani publici la RADPP

CLUJ. Afaceri suspecte pe bani publici la RADPP

 

Reinstalarea în funcția de director general al Regiei Autonome a Domeniului Public și Privat (RADPP), aflată în subordinea Consiliului Județean, a reprezentantului PDL, Mircea Avram, a provocat un scandal de proporții.

Surse din cadrul Regiei au oferit presei și consilierilor din Opoziție o serie de documente care atestă faptul că RADPP a făcut achiziții publice cel puțin dubioase în timpul precedentului mandat al lui Mircea Avram la șefia regiei clujene.

Astfel, RADPP a investit în reamenajarea spațiului verde din zona dispensarului medical de pe strada Băița numărul 9 din cartierul Gheorgheni. Pentru a construi un gard metalic, de o înălțime de câteva zeci de centimetri, cu o lungime totală de 190 de metri, RADPP a plătit suma de 35.000 de lei. ”În mod normal, un astfel de gard ar costa 6.000 de lei. Nu poate în nici un caz depăși suma de 10.000 de lei”, spune consilierul județean PSD, Remus Lăpușan.

De asemenea, pentru a asfalta o alee cu o suprafață totală de 186 de metri pătrați și pentru a instala borduri care însumează o lungime de 130 de metri, RADPP a plătit suma de 52.000 de lei. Iar pentru a îngriji 280 de metri pătrați de spațiu verde, RADPP a folosit 83 de kilograme de sămânță de iarbă. ”Această cantitate ar ajunge pentru mai mult de patru hectare, pentru că, în mod obișnuit, se folosesc 15 – 20 de kilograme de semințe la un hectare. Aici vorbim de 0,28 hectare”, a spus profesorul universitar Ilarie Ivan, fostul șef al Direcției Agricole Cluj.

Probleme pe strada Galaxiei și la sediul RADPP

Există achiziții ciudate și la sediul dispensarului medical de pe strada Galaxiei. Potrivit actelor, angajații RADPP ar fi adus 190 de metri cubi de pământ în curticica din spatele dispensarului. Acolo ar fi trebuit, în acest context, să se înalțe o movilă înaltă cât o clădire. În prima fază, reamenajarea curții dispensarului, care funcționează într-o casă reamenajată, ar fi costat 74.000 de lei. Ar fi trebuit să se regăsească în această curte 230 de bucăți de borduri, care însă lipsesc.

De asemenea, potrivit actelor, acolo ar fi trebuit să fie plantate 39 de bucăți de tuia. La suprafața curții, ar fi trebuit să fie un adevărat crâng, care însă lipsește. Pentru fiecare plantă, RADPP a plătit suma de 70 de lei plus TVA. În curte au fost plantați, potrivit actelor, câteva zeci de arbuști buxus, cumpărați cu 40 de lei bucata, când pe piața liberă un astfel de arbust, din care sunt amenajate gardurile verzi, costă între 5 și 10 lei. În curte au fost aduse și două băncuțe, cu câte 250 de lei bucata. Însă a urmat o a doua etapă în reamenajarea curții, pentru care RADPP a cheltuit încă 49.000 de lei. Banii au fost alocați pentru achiziția a 470 de arbuști buxus, pentru care RADPP a plătit tot câte 40 de lei pe bucată, plus 15 lei plantarea fiecărui arbust în parte. Fizic, cei 470 de arbuști nu prea aveau cum să încapă în curte. RADPP a plătit pentru încă 20 de metri cubi de turbă și pentru 15 metri pătrați de piatră cubică ce ”s-a ofilit” din curtea dispensarului.
O altă achiziție a fost un balansoar din lemn, cumpărat cu 4.000 de lei. O altă afacere cu cântec este cea de la sediul RADPP, de pe strada aviator Bădescu. Pentru un banner și un panou stradal, precum și pentru amenajarea a două locuri pentru fumat, regia a plătit suma de 46.000 de lei. Din cauza acestor afaceri, consilierii Opoziției cer demisia lui Mircea Avram din fruntea regiei. ”Consider că domnul Avram nu mai are ce căuta la RADPP”, a spus Remus Lăpușan.

Gărdulețul RADPP a costat aproximativ 10.000 de dolari

Cele mai citite

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...
Ultima oră
Pe aceeași temă