14.1 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021

Clasament WTA: Chris Evert, lider mondial. Ierarhia tenisului feminin a împlinit 40 de ani

Clasamentul WTA, motorul tenisului feminin mondial, a debutat pe 3 noiembrie 1975, când Chris Evert a devenit primul lider WTA din istorie. În vârstă de 20 de ani, americanca își trecuse în palmares, în acel an, nu mai puțin de 15 titluri.

Evert a rămas pe primul loc în clasamentul WTA până în 1978, când a fost surclasată de Martina Navratilova, care în prezent, deși inactivă, deține mai multe recorduri în tenis. Mai târziu avea să se descopere o eroare de calcul, astfel că o australiancă, Evonne Goolagong Cawley, o depășise în aprilie 1976, însă doar pentru două săptămâni.

Serena Williams, actualul lider WTA, este a 21-a jucătoare, respectiv a 8-a americancă, lider al topului mondial.

Citește și Sabău: „O să lucrez în continuare cu Simona Halep”

Cel mai bine clasată româncă din istorie este Simona Halep, care ocupă, pentru a doua oară în cariera sa, locul 2 mondial. 

Clasamentul WTA este considerat, de specialiști, drept inima circuitului de tenis profesionist. Înainte de Era Open, respectiv 1968, chiar și câțiva ani după, clasamentul se actualiza doar la finalul anului. Jucătoarele, pe atunci majoritatea amatoare, erau clasificate de către asociațiile naționale.

Serena Williams conduce radical, ea având la un moment dat de două ori mai multe puncte decât Simona Halep, această diferență fiind redusă, după ce numărul 1 mondial s-a retras din circuit după US Open pentru tot restul anului. Câștigătoarea Turneului Campioanelor de la Singapore, Agnieszka Radwanska, ocupă locul 5 mondial. 

Citește și Trofeul de Elită WTA: Cum arată grupele și cine joacă în turneul pe care Halep îl cucerea în 2013

 

 

 

Ultima oră
Pe aceeași temă