21.5 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialClasa zero - o necunoscută pentru părinţi şi învăţători

Clasa zero – o necunoscută pentru părinţi şi învăţători

Potrivit Ministerului Educaţiei, începând cu anul şcolar viitor, clasa pregătitoare de la grădiniţă va trece la învăţământul primar şi se va numi clasa 0. Din legea învăţământului, adoptată în 2010, rezultă că inspectoratele şcolare judeţene vor avea rolul de a identifica spaţiile necesare desfăşurării activităţii instructiv-educative.

De asemenea, s-a stabilit că elevii clasei 0 vor avea la catedră învăţători şi educatori cu dublă specializare sau institutori, absolvenţi de colegiu universitar. Cert este că toate aceste cadre didactice care vor lucra la această clasă pregătitoare vor trece printr-un modul de pregătire, despre care încă nu se ştie sigur cine îl va organiza.

Din aceste clase 0 vor face parte toţi copiii care împlinesc şase ani până pe 30 septembrie 2011. Cei care împlinesc această vârstă până pe 31 decembrie se pot înscrie doar cu consimţământul părintelui sau al tutorelui legal. În cazuri excepţionale, doar un certificat avizat medical poate amâna cooptarea elevului în prima clasă a nivelului primar.

Părinţii sunt derutaţi

Decizia Ministerului Educaţiei nu este văzută cu ochi buni de către toţi părinţii de viitori „boboci”, unii dintre aceştia nedorind să îşi înscrie copiii decât începând cu clasa I. „Nu ştim încă ce o să se întâmple. Nu ne spune nimeni dacă vor învăţa la grădiniţă sau la şcoală, dacă sunt clase… Noi ştiam că vor face grupa pregătitoare la grădiniţă şi uite că totul s-a schimbat. În plus, copilul este la program prelungit. Cine va sta cu el dacă va merge în clasa zero, numai trei sau patru ore pe zi?”, spune una dintre mamele cu copil la grădiniţă.

Răspunsul autorităţilor este însă fără echivoc. „Nu se mai pune problema că optăm sau nu optăm, vrem sau nu vrem”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Maria Moga. Potrivit acesteia, măsura este necesară pentru… binele copiilor care nu merg la grădiniţă.

„Acesta este şi unul dintre motivele pentru care a fost transferată această clasă pregătitoare la învăţământul primar, deoarece s-a constatat că, la nivel naţional, 8% din elevii cuprinşi în clasa I nu trecuseră prin cursurile grădiniţei şi atunci se constata acel decalaj între copiii înscrişi la clasa I care trecuseră prin grădiniţă şi cei care nu trecuseră prin grădiniţă. Trebuie să le acordăm şanse egale tuturor copiilor. Dorim ca toţi copiii, înainte de clasa I, să treacă prin această clasă pregătitoare”, a explicat Maria Moga.

Este nevoie de spaţii noi

Reprezentantul ISJ Constanţa spune că la nivelul judeţului Constanţa situaţia spaţiilor nu este îngrijorătoare, dar recunoaşte că nu sunt suficiente.

„ISJ a făcut o monitorizare în şcoli a spaţiilor din şcolile constănţene şi s-a constatat că în majoritatea acestora există spaţiu. Acolo unde nu există spaţiu vom vedea ce putem face până la toamnă. Nu este o problemă chiar dacă nu găsim în câteva şcoli spaţii pentru clasa pregătitoare. Pentru un an de zile, clasele pregătitoare îşi vor desfăşura activitatea în grădiniţe, urmând ca pe parcurs clasele pregătitoare să treacă în şcoli”, a completat Maria Moga.

În prezent, nu se ştie nimic concret în ceea ce priveşte materia şcolară care se va studia la nivelul clasei 0, urmând ca în semestrul al II-lea al acestui an şcolar să fie reglementat şi acest aspect.

Cele mai citite

Consiliul de Securitate ONU se reunește de urgență după bombardamentul israelian de la Rafah

Consiliul de Securitate al ONU va avea o reuniune de urgență, în ziua de 28 mai 2024, în care va discuta atacul aerian executat...

Trei scenarii pentru Europa

Alegerile europarlamentare din iunie 2024 sunt cruciale pentru viitorul Europei. Există cel puțin trei blocuri de partide care se bat pentru câștigarea puterii în...

Mutarea cu care Ciolacu a căștigat bătălia pentru creșterea salariului minim

Salariul minim se majorează de la 1 iulie cu 400 de lei, așa cum PSD a anunțat în urmă cu câteva luni. Decizia a...
Ultima oră
Pe aceeași temă