5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăCîțu presat de USR PLUS să arate susținerea de la PSD

Cîțu presat de USR PLUS să arate susținerea de la PSD

Anca Dragu, președintele Senatului, vrea ca CCR să-l oblige pe premierul Florin Cîțu să nominalizeze noii miniștri și să se prezinte în Parlament pentru a-i valida. Ea a sesizat CCR cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională.

„Trimit către Curtea Constituțională un al doilea document, este o cerere de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și prim-ministru pe de o parte și Parlamentul României pe de altă parte. Solicit instanței să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între guvern și prim ministru pe de o parte și Parlamentul României pe de altă parte născut din încălcarea dispozițiilor constituționale referitoare la obligativitatea obținerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale efectuate după schimbarea compoziției politice a guvernului. Cer obligarea primului-ministru la a formula propuneri de miniștri și a le înainta Parlamentului în vederea pronunțării asupra  noii compoziții politice a guvernului”, spune Anca Dragu.

USR vrea ca schimbarea compoziției politice a guvernului să fie validată mai repede în Parlament

Demersul vine după ce pe 2 septembrie ministrul Justiției, Stelian Ion, a fost remaniat, iar pe 8 septembrie ceilalți miniștri USR PLUS au demisionat. ” În 8 septembrie avem o scrisoare semnată de co-președinții USR Plus către premier, care atrăgeau atenția asupra schimbării compoziției politice la nivelul guvernului. Avem prevederile constituționale, precum și Codul Administrativ care cer ca în termen de cinci zile de la vacantarea funcției să se transmită noile propuneri. Prin faptul că premierul nu transmite aceste noi propuneri împiedică Parlamentul să asigure controlul parlamentar asupra guvernului și să își dea acordul asupra noii compoziții politice a guvernului. În data de 12 septembrie ar fi trebuit ca premierul să facă aceste propuneri și să transmită către Parlament noile propuneri.”, conchide Anca Dragu.

Liberalii au sărit ca arși la demersul făcut de Anca Dragu. Senatorul liberal Iulia Scântei spune că acest conflict juridic sesizat este „halucinant atât ca demers politic, dar mai ales ca argumentație juridică”, pentru că solicită CCR să îl oblige pe premier să rupă „constituțional” coaliția de guverare.

PNL a sărit ca ars după demersul USR-PLUS la CCR

„Conflictul juridic sesizat de președinta Senatului Anca Dragu și girat cu argumente de colegul său, Stelian Ion, este halucinant atât ca demers politic, dar mai ales ca argumentație juridică. Practic, cei de la USR-PLUS solicită Curții Constituționale să îl oblige pe premier să rupă „constituțional” coaliția, dându-i afară definitiv de la guvernare. Dacă, prin absurd, CCR ar da dreptate președintei Senatului, prim-ministrul ar fi obligat să vină în fața Parlamentului cu noi propuneri de miniștri, dar care nu pot fi de la USR-PLUS. Este uluitor să ceri tu singur să ți se elimine șansa de a negocia revenirea la guvernare și continuarea coaliției, în condițiile în care există un discurs al aceluiași partid care vorbește despre rămânerea, în anumite condiții, în cadrul Executivului”, a declarat Iulia Scântei, președinte al Comisiei juridice din Senat.

Iulia Scântei afirmă că textul acestui demers conține „erori de înțelegere a situației politice și constituționale”.

„Este și mai greu de înțeles cine anume din USR-PLUS face asemenea confuzii cu privire la interpretarea normelor constituționale punându-l într-o postură delicată pe al doilea om în stat. Termenul de 45 de zile pentru interimate este reglementat de Constituție tocmai pentru a se găsi soluția politică optimă pentru ieșirea din criză. Constituția ne oferă timp să rezolvăm problemele și șanse să refacem coaliția. Tocmai de aceea a prevăzut situații distincte în cazul unei remanieri guvernamentale”, transmite Scântei.

„Termenul de 45 de zile de interimat curge de la data acceptării demisiilor miniștrilor USR-PLUS, iar acesta nu s-a împlinit încă”.

Liberaliii susțin că premierul are la dispoziție 45 zile să rezolve criza politică

  ”Nu poate pretinde nimeni existența unui conflict juridic și neîndeplinirea de către prim-ministrul Florin Cîțu a unor obligații constituționale cât timp ne aflăm în termenul constituțional în care poate fi găsită o soluție politică la criza actuală. Acest termen constituțional de 45 de zile trebuie folosit de noi toți, cei din PNL, USR-PLUS și UDMR, pentru a identifica soluțiile politice pentru finalizarea crizei guvernamentale și restartarea politică a coaliției de guvernare. Evident, acest demers este posibil numai în măsura în care este susținută de voință politică și de veridicitate declarația colegilor de la USR-PLUS de a participa la actul guvernării”, spune Scântei.

USR-PLUS vrea ca premierul Cîțu să vină mai repede în Parlament cu noii miniștri, posibil toți de la PNL, pentru a vedea dacă are sau nu o înțelegere cu PSD!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...
Ultima oră
Pe aceeași temă