19.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialCirculaţie în condiţii de iarnă pe drumurile din țară

Circulaţie în condiţii de iarnă pe drumurile din țară

Circulaţia pe DN 17, în judeţul Bistriţa-Năsăud, se desfăşoară în condiţii de iarnă, vineri, după ce în cursul nopţii în Munţii Bârgăului a căzut prima ninsoare din acest an, iar la Piatra Fântânele, din Pasul Tihuţa, stratul de zăpadă măsoară doi centimetri, informează Mediafax.

Stratul de zăpadă depus în judeţul Suceava în urma ninsorilor din ultimele ore este de până la cinci centimetri, iar pe drumurile din judeţ s-a intervenit cu materiale antiderapante, circulaţia desfăşurându-se normal, a declarat prefectul judeţului, Florin Sinescu. 

În judeţ s-a început montarea parazăpezilor în zonele cu risc de înzăpezire pe o lungime totală de 13,7 kilometri liniari, urmând să mai fie montate parazăpezi suplimentare pe încă o lungime totală de cinci kilometri liniari. 

Potrivit Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, în noaptea de joi spre vineri a nins la Piatra Fântânele şi în zona satului Miţa, aflată pe cealaltă parte a versantului Munţilor Bârgăului. Zăpada s-a depus într-un strat de doi centimetri. Cantitatea maximă de precipitaţii a fost de 3 litri/metru pătrat şi s-a înregistrat la punctul de măsurare de la Valea Străjii, aflat la baza Pasului Tihuţa. Temperaturile au scăzut şi ele sub zero grade.

Bistriţa-Năsăud este, până vineri la ora 12.00, sub cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ, ninsori şi intensificări ale vântului.

Drumarii acţionează deja în zona de munte cu şase autobasculante echipate cu lamă şi răspândire.

Potrivit lui Alexandru Slavita, şeful Secţiei Bistriţa a Drumurilor Naţionale, în baza de la Piatra Fântânele sunt 2.000 de tone de nisip, sare, respectiv 90 de tone de clorură de calciu.

"Contractele cu prestatorul de servicii de deszăpezire sunt încheiate. Este vorba de firma Construct Perom. Sunt 50 de autoutilaje care vor acţiona pentru combaterea poleiului şi înzăpezirii pe drumurile naţionale din tot judeţul. Avem contractate în total 6.000 de tone de sare, 2.000 de tone de nisip şi 90 de tone de clorură de calciu pentru zona Piatra Fântânele. În Piatra Fântânele avem şase autobasculante echipate cu lamă şi răspândire, avem autofreză, avem două încărcătoare, iar dacă începe viscolul vom mai disponibiliza din bazele de pe câmpie. Avem 1.600 de metri de parazăpezi. Sunt de ajutor, dar ar fi mai de ajutor dacă am putea realiza acele perdele de protecţie", a spus şeful Secţiei Bistriţa a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Cluj, Alexandru Slavita.

El a adăugat că şi la Dealul Ştefăniţei (pe DN 17C, la limita cu judeţul Maramureş) sunt două autobasculante şi un încărcător.

"Dacă vor fi probleme, avem şi în Salva trei utilaje să aducem acolo. Pe măsură ce se consumă materialele de deszăpezire, mai aducem", a declarat el.

Cele mai citite

SUA fac „tot ce este omenește posibil” pentru a furniza rapid arme Ucrainei

Statele Unite(SUA) fac "tot ce este omeneşte posibil" pentru a furniza rapid arme Ucrainei, care se confruntă cu o nouă ofensivă rusă, a declarat...

Construirea unui loc de parcare la Brașov costă 20.000 de euro, anunță primarul

Construirea unui singur loc de parcare etajat, în Brașov, costă 20.000 de euro, a anunțat primarul municipiului, Allen Coliban. Primarul municipiului Brașov s-a referit la...

Ceremonia de finalizare a studiilor: Tradiții și simboluri ale maturității academice

Momentul absolvirii marchează o etapă definitorie în viața oricărui student, fiind punctul culminant al anilor de studiu și dedicare. Este ziua în care tradiția...
Ultima oră
Pe aceeași temă