14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCiomu, daune de 500.000 de euro

Ciomu, daune de 500.000 de euro

Chirurgul Naum Ciomu, cel care in iulie 2004, in timpul unei operatii, a taiat in trei penisul unui pacient, a fost obligat de Curtea de Apel Bucuresti  la plata a 500.000 de euro daune morale catre barbatul caruia i-a distrus viata. Sentinta este definitiva, iar Ciomu va plati suma in solidar cu Spitalul Panduri.

Curtea de Apel Bucuresti a respins ieri recursul declarat de Ciomu impotriva sentintei pe care o primise de la Tribunalul Bucuresti si prin care a fost obligat in solidar cu Spitalul Panduri sa plateasca o jumatate de milion de euro daune morale lui Ion Jiga, barbatul pe care l-a lasat fara penis in urma cu mai bine de patru ani. Curtea de Apel a respins si recursul declarat de Spitalul Panduri, considerand ca o parte din vina apartine si personalului medical. Este singurul caz de malpractice judecat pana acum, spune dr. Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania. In sedinta de la Curtea de Apel in care s-au dezbatut cu usile inchise cele doua recursuri, instanta si-a motivat decizia de respingere a recursului prin faptul ca organul sexual al lui Ion Jiga ar fi putut fi refacut daca bucatile taiate ar fi fost conservate adecvat de personalul medical.

 

"Inculpatul se afla in stare de soc si, chiar bun profesionist, nu si-a dat seama in acel moment de greseala", se arata in motivare, "dar ceilalti colegi din spital nu au facut nici un gest pentru a interveni constructiv in derularea evenimentelor". Imediat dupa izbucnirea scandalului, in iulie 2004, chirurgul Naum Ciomu a declarat ca nu avea discernamant in momentul in care a sectionat organul sexual al pacientului sau, insa Tribunalul Bucuresti a respins aceasta motivatie, de vreme ce reactia imediata a chirurgului a fost: "Ce am facut? L-am nenorocit!". "A fi profund afectat, de-a dreptul socat intr-o atare situatie constituie o dovada de discernamant. Dimpotriva, o netulburare, o stare impasibila a inculpatului in acea situatie ar fi fost, poate, dovada ca inculpatul nu a avut discernamant", au explicat magistratii.

Divortul cerut de sotia pacientului a ridicat suma
In prima instanta, la Judecatoria Sectorului 5, se stabilise ca despagubirile morale pe care Ciomu ar fi trebuit sa le plateasca sa se ridice la 125.000 de euro, insa ulterior Tribunalul Bucuresti a ridicat valoarea daunelor la 500.000 de euro, dat fiind faptul ca sotia lui Ion Jiga a cerut divort. "In aceste conditii este cert ca valoarea prejudiciului moral a crescut in mod considerabil, partea vatamata vazandu-se in situatia de a avea familia destramata" si fara sanse de refacere a vietii de cuplu, au precizat magistratii. La aceste motive magistratii au adaugat si faptul ca Jiga a avut nevoie de doua luni de spitalizare pentru o interventie chirurgicala de reconstructie a penisului, insa medicii nu au reusit decat sa-i redea functia urinara.
Acesta este singurul proces de malpractice din Romania, spune Dan Peretianu, care precizeaza ca numai la noi medicul plateste daune, in timp ce "in strainatate, angajatorul este cel care plateste, pentru ca atunci cand l-a angajat pe medic si-a asumat raspunderea pentru activitatea lui".

» Lectia de malpractice
Judecatorii afirma ca "unitatile sanitare, vazandu-se obligate la plata, inclusiv pentru consecintele ce se puteau evita prin gesturi de intrajutorare colegiala, vor manifesta mai multa atentie in selectarea si educarea propriului personal medical".
Naum Ciomu, medic la Spitalul Panduri, a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, pentru vatamare corporala foarte grava. Prin sentinta din ianuarie 2007 a Judecatoriei Sectorului 5, medicul a fost obligat si la plata de daune morale si 9.866 lei daune materiale.

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă