22.6 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Cine va fi premierul interimar al Republicii Moldova

UPDATE. Cine va fi premierul interimar al Republicii Moldova

UPDATE 15.00: Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, l-a desemnat vineri pe vicepremierul liberal Gheorghe Brega în funcția de prim-ministru interimar, relatează Agerpres. 

Gheorghe Brega a declarat, potrivit Radio Chișinău, că prioritatea pentru Republica Moldova este acum formarea, cât mai rapid posibil, a unui guvern proeuropean.

—–

Premierul în exercițiu pentru reintegrare, Victor Osipov, ar putea prelua interimatul funcției, după ce prim-ministrul demis Valeriu Streleț a refuzat  să exercite această funcție până la formarea unui nou guvern, potrivit Unimedia, citată de Agerpres. 

Președintele Nicolae Timofti urmează să desemneze un prim-ministru interimar din rândul celor patru vicepremieri din executivul aflat în exercițiu: Victor Osipov, Natalia Gherman, Stephane Christophe Bride și Gheorghe Brega. Conform unor surse ale agenției menționate, cel mai probabil va fi numit Victor Osipov. 

Citește și: ANALIZĂ. Ce rol joacă Guvernul de la București în criza din Moldova?

Valeriu Streleț a anunțat anterior că nu dorește să asigure interimatul funcției de prim-ministru, el prezentându-și vineri demisia conform prevederilor legale. Potrivit Constituției Republicii Moldova, după adoptarea de către parlament a moțiunii de cenzură, premierul în exercițiu trebuie să-și prezinte demisia președintelui în cel mult trei zile. Șeful statului urmează apoi să inițieze consultări cu partidele parlamentare, după care va desemna un nou prim-ministru.

Executivul condus de liberal-democratul Valeriu Streleț a fost demis joi, în urma unei moțiuni de cenzură inițiate de socialiști și de comuniști și susținute de Partidul Democrat, una din formațiunile aflate la putere, într-un moment în care tensiunile din alianța proeuropeană fuseseră amplificate de arestarea fostului premier Vlad Filat.

 

Cele mai citite

Milionarii de la One Properties United, campanie publicitară dubioasă în mass-media! În paralel, vor să ne închidă gura

Ziarul Financiar insistă cu o declarație a lui Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties, prin care se sugerează că un fond elvețian de...

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Obiceiuri și tradiții

Aproximativ două milioane de români își serbează ziua de nume mâine, 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Această sărbătoare are o semnificație...
Ultima oră
Pe aceeași temă