16.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialCine va fi candidatul UDMR la Târgu-Mureş?

Cine va fi candidatul UDMR la Târgu-Mureş?

UDMR Mureş este din ce în ce mai departe de găsirea unei căi de comunicare cu celelalte organizaţii politice sau civice din maghiarime. Astfel, după ce l-au oprit pe liderul UDMR Târgu-Mureş să semneze protocolul de cooperare cu Partidului Civic Maghiar (PCM), Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) pentru susţinerea unui candidat comun la fotoliul de primar al municipiului Târgu-Mureş, liderii UDMR Mureş vor să impună un candidat fără susţinerea organizaţiei municipale pentru acest post.

„Organizaţia de la municipiu îlsusţine pe viceprimarul Sandor Csegzi, după ce propunerea referitoare la atragerea lui Ladislau Boloni în această competiţie a fost declinată, dar şefii de la judeţ şi cei de la centru au altă opţiune. Ei vor să ne oblige să acceptăm candidatura lui Levente Vas, consilierul ministrului Sănătăţii, Attila Cseke”, a declarat un membru UDMR sub protecţia anonimatului.

Aşteaptă propunerea oficială

Posibila candidatură a consilierului ministrului Sănătăţii la fotoliul de primar al municipiului Târgu-Mureş a fost confirmată chiar de Levente Vas, care spune însă că aşteaptă să primească propunerea oficială din partea colegilor săi. Şi consilierul local Andras Peti, el însuşi dat la un moment dat drept un posibil candidat la fotoliul de primar, a confirmat că „Vas Levente este în discuţie”.

Andras Peti spune, însă, că şi directorul Apelor Române, Csaba David, care este din ce în ce mai des atacat în timpul şedinţelor Consiliului Local Târgu-Mureş de primarul PDL Dorin Florea, ar vrea să obţină sprijin pentru o eventuală candidatură.

Căutarea unui candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Târgu-Mureş în sânul UDMR a devenit o prioritate după ce ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a decis să nu mai candideze pentru acest post, după ce la alegerile locale din anul 2008 a suferit o înfrângere drastică în faţa lui Dorin Florea, care este primarul Târgu-Mureşului din anul 2000, după ce, timp ce patru ani, a fost prefect al judeţului Mureş.

Surse din UDMR spun că decizia lui Laszlo Borbely are la bază sondajele de opinie care arată o scădere accentuată a populari-tăţii acestuia pe fondul controverselor legate de taxa de poluare pentru autoturisme. „Votul etnic nu funcţionează într-o măsură atât de mare în cadrul municipiului, în aşa fel încât să contrabalanseze notorietatea de tip negativ cauzată de introducerea taxei de mediu”, au spus surse din cadrul Prezidiului Executiv al UDMR. Totuşi, Laszlo Borbely se pare că intenţionează să candideze la fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Mureş unde va trebui să se confrunte, însă, cu fostul consilier judeţean Imre Benedek, una dintre somităţile medicale ale judeţului Mureş.

PROBLEME

Merge Lokodi în Parlament?

În prezent, Laszlo Borbely este ministru al Mediului şi deputat UDMR de Mureş. În cazul în care el ar deveni preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, actuala deţinătoare a acestui portofoliu, Edita Lokodi, ar putea să candideze pentru postul de deputat pe care îl ocupă Laszlo Borbely. Această variantă nu a fost, însă, confirmată de surse oficială din cadrul UDMR.

Cele mai citite

Încă o ediție a Eurovision cu scandal. Reprezentantul Olandei a fost exclus

Joost Klein, concurentul olandez, a fost exclus din finala concursului Eurovision de sâmbătă, după o plângere a unui membru al echipei de producţie, au...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...
Ultima oră
Pe aceeași temă