11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCine va cumpăra fabricile Lafarge și Romcim?

Cine va cumpăra fabricile Lafarge și Romcim?

 

Numărul expresiilor de interes din partea unor eventuali cumpărători ai activelor pe care grupurile Holcim şi Lafarge vor să le vândă în cadrul procesului de fuziune s-a dublat în două săptămâni, de la circa 50 la peste 100.

Numărul expresiilor de interes din partea unor eventuali cumpărători ai activelor pe care grupurile Holcim şi Lafarge vor să le vândă în cadrul procesului de fuziune s-a dublat în două săptămâni, de la circa 50 la peste 100, potenţialii investitori făcând parte din cele mai diverse categorii. “Am primit expresii de interes de la tot felul de posibili cumpărători”, a spus el. Printre aceştia se află firme specializate în investiţii şi companii din industria cimentului, inclusiv unele din pieţele emergente, spune directorul general al Holcim, Bernard Fontana.

Cei doi producători de materiale de construcţii au anunţat la 7 iulie o listă cu activele pe care intenţionează să le vândă pentru a obţine acordul autorităţilor de reglementare pentru fuziune. În ţări precum Germania, România şi Ungaria, Holcim (din Elveţia) şi Lafarge (din Franţa) au ales să vândă în totalitate activele uneia dintre companii şi să le păstreze pe ale celeilalte. Companiile au ales această abordare cu scopul de a mulţumi autorităţile de reglementare, dar şi pentru a păstra afaceri complete care funcţionează bine şi pentru a obţine venituri cât mai mari din procesul de vânzare a activelor, a declarat Bernard Fontana într-un interviu pentru Wall Street Journal.

În România au fost propuse pentru vânzare operaţiunile producătorului francez de ciment Lafarge. Lafarge România deţine în prezent aproximativ 40 de site-uri de producţie, cele mai importante fiind fabricile de ciment de la Medgidia şi Hoghiz şi cea de măcinare de la Târgu Jiu.

Lafarge este prezent în România şi pe segmentul betoanelor şi agregatelor. Activitatea de agregate este derulată prin companiile Lafarge Agregate Betoane SA şi Lafarge Agregate SRL. Pe zona de producere a betoanelor activitatea este asigurată prin firmele Lafarge Agregate Betoane (în pieţele din Iaşi şi Ploieşti), Lafarge Comnord (Bucureşti), Lafarge Betoane (în pieţele din Constanţa si Brăila) şi Lafarge RMX (în piaţa din Cluj). Cele două companii au început să transmită notificări formale autorităţilor de reglementare în cadrul procesului de fuziune, pentru a le explica ce au de gând să facă pentru a respecta legile referitoare la concurenţă.

Până în prezent, companiile au transmis astfel de notificări în circa două treimi din cele 15 jurisdicţii în care ar avea această obligaţie, inclusiv în Statele Unite, Canada, Mexic, India şi Rusia.

Procesul de vânzare va fi finalizat în funcţie de încheierea procesului de fuziune dintre Lafarge şi Holcim, au anunţat cele două companii.

Cei doi producători de materiale de construcţii intenţionează să încheie fuziunea în prima jumătate a anului 2015. Noul grup ar avea operaţiuni în 90 de ţări. Holcim şi Lafarge au convenit la începutul lunii aprilie o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume şi va presupune vânzarea de active, mai ales în Europa, pentru a obţine aprobările autorităţilor de reglementare. Tranzacţia este evaluată la circa 29 de miliarde de euro, incluzând şi datoriile nete.

Lafarge şi Holcim concurează pe piaţa românească cu Carpatcement, parte a grupului german HeidelbergCement.  

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă