19.6 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCine trebuie să apere interesul naţional în scandalul „Ponta- agent acoperit al...

Cine trebuie să apere interesul naţional în scandalul „Ponta- agent acoperit al SIE”

Dezvăluirea făcută de Traian Băsescu despre faptul că, între 1997 şi 2001,Victor Ponta a fost, concomitent, ofiţer acoperit al SIE şi procuror ar trebui să atragă, în mod obligatoriu, o anchetă penală rapidă. Înainte de a-l alege preşedinte, românii ar trebuie să ştie dacă premierul a săvârşit sau nu o infracţiune pe vremea când era magistrat sau, ulterior, când a încercat să-şi ascundă trecutul printr-o hotărâre de guvern. Acesta este adevăratul subiect. Restul e deja diversiune, răzbunare şi o campanie electorală pe faţă a lui Traian Băsescu pentru Elena Udrea.

Preşedintele a urmărit un interes politic evident atunci când a aruncat în spaţiul public această adevărată bombă atomică, cu câteva zile înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale. Băsescu şi-a jucat inteligent cartea, solicitându-i mai întâi „agentului acoperit” să se demaşte singur, lăsând apoi să treacă ceva vreme, ca subiectul să fie frăgezit bine în spaţiul public, pentru ca, luni seară, să lovească năprasnic în doi contracandidaţi ai Elenei Udrea. În paranteză fie spus, nu este clar încă ce rol a jucat în această piesă Robert Turcescu, care s-a autodenunţat în intervalul de timp ales special de Băsescu pentru pregătirea terenului, lăsând totuşi în urma sa o sumedenie de întrebări fără răspuns.

În emisiunea de la Realitatea TV, Traian Băsescu a vorbit în mod explicit despre încălcarea legii, atât de către Victor Ponta, care timp de patru ani s-a aflat într-o incompatibilitate evidentă, dar şi de către Teodor Meleşcanu, fostul şef al SIE, care a încercat să ascundă acest lucru.

În cazul premierului lucrurile sunt clare. Art 132 din Constituţie spune explicit: "Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior". Despre Teodor Meleşcanu, Băsescu afirmă că „a târât SIE într-o acţiune ilegală” pentru că ar fi refuzat accesul preşedintelui la informaţii clasificate, atunci când nu i-a comunicat acestuia, în 2013, faptul că unul dintre membrii guvernului ar fi fost agent acoperit. De asemenea, tot la ilegalităţi a inclus şi mascarea acestei acţiuni printr-o hotărâre de guvern, fără acordul CSAT.

Aparatul de propagandă din jurului premierului încearcă acum cu toate mijloacele să acopere acest scandal într-un nor de fum, vorbind despre interesul electoral al preşedintelui de a zdrobi contracandidaţii Elenei Udrea şi despre ticăloşia lui Băsescu care a dezvăluit, în mod ilegal, identitatea unui agent, a unui „patriot”, Victor Ponta.

Este evident că dezvăluirile lui Băsescu exced cu mult cadrul unei bătălii electorale şi ar fi chiar periculos dacă acestea ar rămâne în coordonate politice. Din acest motiv, este mai mult decât necesar ca, în cel mai scurt timp, procurorii să se sesizeze, pentru că aici avem de-a face cu suspiciuni clare de încălcare a legii. Dacă Traian Băsescu are dreptate şi Victor Ponta a fost agent acoperit în perioada în care a lucrat ca magistrat la Parchetul General, atunci s-a aflat într-o incompatibilitate definită explicit de Constituţie şi trebuie să plătească penal pentru asta. Mai mult chiar, o eventuală anchetă ar trebui să lămurească şi în privinţa „interesului naţional” servit de Ponta în perioada respectivă şi dacă este un obicei răspândit în România ca Serviciul de Informaţii Externe să aibă agenţi acoperiţi printre procurorii din ţară. O anchetă penală trebuie să vadă şi în ce condiţii a fost emisă hotărârea de guvern, invocată de preşedinte.

Evident există şi varianta ca Traian Băsescu să mintă, mai ales că nu a oferit decât dovezi privind încercarea lui Meleşcanu de a acoperi numele unor foşti ofiţeri, cu un act normativ, dar nu şi despre dubla calitate a premierului. O investigaţie specializată ar lămuri dacă ne aflăm în faţa unei minciuni electorale odioase iar, în acest caz, Traian Băsescu este acela care ar trebui să dea explicaţii în faţa judecătorilor.

În perioada următoare vom asista probabil la cea mai concertată încercare de îngropare a acestui scandal, iar mulţi vor invoca „interesul naţional” pentru că, vezi Doamne, un agent acoperit îşi serveşte patria, indiferent unde activează, în justiţie, guvern, parlament sau chiar presă. S-a ajuns însă mult prea departe pentru a mai fi eficiente astfel de diversiuni. Cu o asemenea minciună în CV, Ponta are în acest moment o credibilitate pe plan extern făcută praf. Cel puţin până când o anchetă a justiţiei nu va lămuri dacă acuzaţiile preşedintelui sunt adevărate sau nu. Pe plan intern, românii au primit acum o nouă dovadă că nu sunt decât nişte spectatori ai unei piese de teatru, iar multe decizii importante nu se iau transparent, eventual la vot, ci în culise, de către agenţi secreţi, acoperiţi în politicieni.

Este momentul deci ca a treia putere în stat să intervină şi să arate că apără într-adevăr democraţia. Este momentul ca oamenii noi din justiţie să facă lumină în scandalul "Victor Ponta- ofiţer acoperit".  Acesta este adevăratul „interes naţional”.

Citeşte şi editorialul: Cum am adormit în România şi m-am trezit în Coreea de Nord. Interviu cu Kim Pont-un

 

 

 

 

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul...

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...

În ce condiții ar putea da România un sistem Patriot Ucrainei

Iohannis a declarat că inclusiv liderul de la Casa Albă ”a adus această chestiune în discuție”, iar președintele român a spus că este ”deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă