13.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialCine sunt cei care cer desfiinţarea instituţiilor anticorupţie, protejarea securiştilor şi...

Cine sunt cei care cer desfiinţarea instituţiilor anticorupţie, protejarea securiştilor şi a averilor dobandite ilegal

Un grup de manifestanţi, grupaţi sub titulatura „Consiliul Naţional al Societăţii Civile “, au trimis la Palatul Cotroceni o listă cu revendicări. Printre acestea figurează desfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), desfiintarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), desfiinţarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, anularea legii care îi desconspiră pe turnătorii şi ofiţerii Securităţii, desfiinţarea Curţii Constituţionale care anulează textele de lege care nu respectă normele Constituţiei şi, cap de listă, demiterea preşedintelui Traian Băsescu, care a promovat şi a militat pentru pentru buna funcţionare a acestor instituţii.

Între semnatari figurează reprezentanţi ai ofiţerilor de Securitate în rezervă, arestaţi pentru corupţie şi revoluţionari care şi-au pierdut indemnizaţia de 20 de milioane de lei pe lună.

Desfiinţarea ANI dă liber afacerilor parlamentarilor, miniştrilor, a membrilor familiilor acestora, fără a fi obligaţi să-şi justifice averile. Desfiinţarea DNA dă liber corupţiei – luării de mită şi a traficului de influenţă – fără frica de a fi arestaţi. Desfiinţarea CNSAS oferă onorabilitate unor politicieni ca Dan Voiculescu sau  Rodica Stănoiu, pentru care există decizii de poliţie politică. De asemenea, împiedică descoperirea  ofiţerilor şi  turnătorilor Securităţii care au diplome de revoluţionari şi au beneficiat de privilegii ca locuinţe, spaţii comerciale, credite bancare cu dobandă subvenţionată de stat, indemnizaţii totale încasate până acum de aproape 2 miliarde de lei vechi fiecare. Piedica lor este Traian Băsescu , care susţine aceste instituţii, de aceea el trebuie dat jos. Aşa susţin, în esenţă, membrii Consiliului Naţional al Societăţii Civile.

Mulţi dintre membrii  CNSC sunt binecunoscuţi. Ei pot fi grupaţi pe categorii profesionale: „revoluţionarii”, sindicaliştii  si militarii. Spre exemplu, în grupul revoluţionarilor se distinge Dorin Lazăr Maior,  preşediontele unei organizaţii de revoluţionari din Braşov apropiate de Ion Iliescu, fost deputat PSD, arestat în 2006 pentru că a şantajat mai multe persoane de la care a cerut în total 1.000.000 lei noi, adică aproximativ 300.000 de euro. El a fost prins în flagrant de procurorii DNA. Maior mai este supărat şi pentru faptul că a pierdut un proces şi este obligat sa plătească la AVAS ( adică la bugetul statului) aproape 755.000 de dolari luaţi in 1996 de la Bancorex (fosta bancă a Securităţii) bani pe care nu i-a mai returnat. Un alt revoluţionar este şi Dorel Haraga, tot un apropiat al lui Ion Iliescu, supărat pentru că nu mai are privilegii. El era obişnuit să fie consilier sau secretar de stat. Tot revoluţionar este şi Cristian Lefter, dispus să acţioneze pentru orice partid care îi asigură banii pentru indemnizaţii, după cum singur şi sincer ne-a declarat, ca şi  Sergiu Teodor Drăghici.

O altă grupare este cea a sindicaliştilor, cap de listă fiind Constantin Creţan, fost lider sindical al minerilor, care a acţionat de fiecare dată la chemarea lui Ion Iliescu şi a PSD sau PRM. El a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru mineriada din 1999, alături de Miron Cosma. Este specialist în organizarea ostilităţilor stradale deoarece are şi experienţa mineriadelor din 1990 şi 1991. Un alt sindicalist căruia îi plac mai mult camerele de vederi ale televiziunilor este Cornel Riegler, profesor de istorie la un liceu bucureştean, care a ieşit in evidenţă prin conflictul cu directorul şcolii pe care îl acuză că era prea apropiat de elevi. El a fost lansat pe orbita sindicală după ce, fiind singurul profesor din şcoală intrat în grevă, a refuzat să încheie mediile elevilor din clasa a XII-a care urmau să intre în examenele de bacalaureat.

De departe, liderul ofiţerilor pensionaţi Mircea Dogaru este cel mai agresiv sindicalist. Potrivit presei, el a fost ofiţer propagandist în grupul de elită al lui Ilie Ceauşescu, fratele dictatorului Nicolae Ceauşescu. Ştie cum să formuleze şi să lanseze un mesaj pentru a obţine efectul scontat. Este simpatizant al Partidului Conservator al lui Dan Voiculescu. Sindicalistul Petre Nadolu, fost purtător de cuvânt la Armată, spun unele surse din Craiova, liderul unui sindicat pompos de aparăre a drepturilor omului, s-a remarcat la mitingul făcut pentru apărarea primarului Craiovei, Solomon, arestat pentru corupţie. Atunci a reuşit să mobilizeze cateva sute de oameni care să scandeze numele lui Solomon. „Totul pe bani grei “, spun surse extrajudiciare.

Lista completă a celor care vor desfiintarea Anticorupţiei

Contactată telefonic, Oana Florea, directorul Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) ne-a declarat că acest consiliu nu este înregistrat legal:.”Este o denumire pe care am pus-o noi, nu am înregistrat-o niciunde, ca să capete mai multă greutate atunci când revendicăm ceva”. Mai mult, Florea ne-a spus că sub pălăria acestui “consiliu” se regăsesc aproximativ 30 de ong-uri, fundaţii şi sindicate din toată ţara.

Dorin Lazăr Maior – preşedintele Blocului Naţional al Revoluţionarilor din România, Dorel Haraga – preşedintele Asociaţiei de Acţiune Civică Internatională a Revoluţionarilor din Decembrie 1989, Sergiu Teodor Drăghici – preşedintele Sindicatului Naţional al Revoluţionarilor, Cristian Lefter – preşedintele Ligii Naţionale a Revoluţionarilor din Decembrie 1989, Mircea Dogaru – preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD), Oana Florea – directorul Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), Constantin Creţan – preşedintele Federaţiei Naţionale a Muncii (FNM, federaţie sindicală Rovinari), Vasile Perşinaru – preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Justiţie (FSJ), Denisa Popovici – preşedintele Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR (USS-CFR), Gigel Andrabulea – preşedintele Sindicatului ALPAB (Bucureşti), Cornel Riegler – preşedintele Sindicatului Tinerilor Profesori (STPR), Petre Nadolu – preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Principiilor Europene în Noile Structuri ale Societăţii Române, Dumitru Iliescu – preşedintele Asociaţiei Pro Concordia – Craiova, Petrişor Mandu – preşedintele Alianţei pentru Respectarea Democraţiei “Octavian Paler”, Elena Diaconescu – preşedintele Consiliului Pensionarilor din Sectorul 4 Bucureşti, Stelian Opriş – preşedintele Asociaţiei Proprietarilor pe Legea 112 şi a Chiriaşilor din Casele Naţionalizate.

Cele mai citite

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

Guvernul lansează Strategia Națională împotriva traficului de persoane. România a devenit țară de destinație pentru persoane din zona Asiei

România a devenit țară de destinație pentru victimele traficului de persoane provenite din zona Asiei, semnalează noua Strategie Națională împotriva traficului de persoane. Guvernul României...
Ultima oră
Pe aceeași temă