14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialCine intervine la o alertă teroristă: Poliția dezamorsează bombele militare, SRI acționează...

Cine intervine la o alertă teroristă: Poliția dezamorsează bombele militare, SRI acționează împotriva dispozitivelor explozive improvizate. Cât de mare este riscul unui atentat în România

Instituțiile statului român sunt pregătite să acționeze în cazul unor alerte cu bombă, chiar dacă, până acum, toate alertele de acest gen au fost nejustificate. Marile petreceri din stradă, de Revelion, vor fi atent monitorizate de instituțiile specializate în ordine publică și prevenirea terorismului.

În cazul semnalării unor bombe clasice, de fabricație militară, intervenția o realizează pirotehniști din cadrul Poliției Române. În schimb, dacă există suspiciunea prezenței unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI), cum a fost cazul și la Piața Amzei, vineri dimineață –  intervenția de netralizare a acestuia o realizează Brigada Antiteroristă din SRI.

Pe de altă parte, resposabilitatea intervenției se atribuie și în funcție de locul unde a fost semnalat obiectul suspect. Vineri dimineață, acesta se afla în zona unui “obiectiv protejat de SRI” (sinagoga), iar specialiștii SRI au intervenit pentru că erau deja acolo, ne-a precizat Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI.


Citește și: Alerta teroristă din centrul Bucureștiului a fost anulată. Cele două genți suspecte conțineau doar obiecte personale

Alerta cu bombă din Piaţa Amzei din Capitală s-a dovedit a fi falsă. După verificările făcute de specialiștii SRI s-a demonstrat că ambele genți aveau în ele doar “obiecte personale”.


Alertele cu bombă sunt legate de obicei de suspiciunea existenței unui DEI – pentru că bombele de fabricație militară nu prea ajung în mâna oricui.

Totuși, au existat cazuri, în ultimii ani, când au intervenit pirotehniștii din IGPR, unul dintre acestea fiind consemnat la sediul unei bănci, unde s-a semnalat existența unei grenade militare. Din fericire, în final s-a văzut că era doar un obiect decorativ, fără pericol pentru cei din jur.

Dacă specialiștii ajung la concluzia că este vorba de un exploziv real, se realizează fie dezamorsarea acestuia – lucru posibil mai ales la bombele militare, care au proceduri clare de dezamorsare – fie distrugerea obiectului periculos. De exemplu, Brigada Antiteroristă din SRI utilizează în acest scop echipamente telecomandate, tip robot, echipate cu disruptor.

Alertele referitoare la existența unor bombe au fost numeroase în România în ultimii ani. Dacă în cazul grenadei de la bancă alarma a provenit de la agentul de pază al băncii, care a fost de bună-credință, în alte cazuri a fost vorba doar de glume proaste, transmise de obicei prin telefon, la serviciul 112.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, inspectorul Bogdan Ghebaur, ne-a precizat că asemenea farse au fost pedepsite fie cu sancțiuni contravenționale, fie cu întocmirea unor dosare penale. Ce-i drept, în anumite situații, dacă persoana care a dat alarma falsă a folosit un telefon cu cartelă, ea nu a putut fi identificată. În schimb, dacă aceeași persoană a repetat același gen de glumă, făptașul a fost identificat.

În cazul de vineri dimineață de la Piața Amzei, alerta a fost lansată de jandarmii aflați în zonă. Nu se poate considera că a fost o alertă nejustificată, ci o măsură de precauție impusă de existența în vecinătate a unor obiective protejate, ne-a explicat inspectorul Ghebaur.

Cât de mare este, totuși, riscul ca în România să explodeze o bombă? În ciuda atitudinii forțelor de ordine, acest risc nu poate fi eliminat complet. Dimpotrivă. În contextul manifestărilor teroriste din alte state europene, România, ca stat membru al NATO și al UE, ar putea deveni și ea ținta unui asemenea atac.

Un oficial dintr-o structură specializată a României ne-a declarat că se teme de o asemenea eventualitate: “Deja nu ne mai putem întrebarea «Dacă». Ne punem întrebarea «Când»”.


Alertele teroriste ale anului 2016, în România

Anul 2016 a început nefavorabil, din acest punct de vedere, în România. La 20 ianuarie, o grenadă militară a explodat într-un bar din Maramureș. S-a considerat că a fost un gest de intimidare din cadrul unei reglări de conturi între două grupări criminale din Ucraina.

La 24 martie 2016, la gara din Constanța a fost semnalat un colet suspect, care putea fi o bombă. Din fericire, alerta s-a dovedit a fi falsă.

La 14 iulie 2016, un bărbat a transmis că el, personal, ar fi lăsat o bombă în sediul unei instituții financiare din București. Din fericire a fost vorba doar de o glumă proastă.

Două alerte false au fost semnalate, în anul 2016, și la sediile a două Tribunale. Prima a fost consemnată la Tribunalul Iași, în luna mai, iar a doua la Tribunalul Maramureș, în luna noiembrie.

La 6 iulie 2016, un colet suspect a fost remarcat în apropierea clădirii Ambasadei Tunisiei din București. Un jandarm aflat de pază a alertat Brigada Antiteroristă a SRI, dar în final s-a constatat că a fost vorba doar de un geamantan abandonat.

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inițiativa pentru Democrație lansează un nou site de informații pentru Alegători și anunță Granturi pentru a crește puterea Votanților din Europa

Bruxelles — Inițiativa pentru Democrație (A4D), o organizație nonpartizană de frunte dedicată susținerii și protejării valorilor democratice la nivel global, este mândră să anunțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă