27.9 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăSpecialCine-i numără cocotierii lui Dragnea l OPINIE

Cine-i numără cocotierii lui Dragnea l OPINIE

„Am cumpărat cocotieri“, a răspuns Liviu Dragnea atunci când cei de la Rise Project l-au întrebat ce a făcut cu milionul de euro încasat de la fostul său partener de afaceri care s-a sinucis recent în toaleta avionului ce zbura dinspre Columbia spre Costa Rica. În 2003, Adrian Năstase le răspundea de la tribuna Parlamentului celor care se întrebau cât de mare e averea lui printr-o ironie groasă: „Cineva voia să vină, la un moment dat, să-mi numere găinile. Eu i-am sugerat mai bine să vină să-mi numere ouăle“.

Câțiva procurori de la DNA au încercat să i le numere, dar n-au reușit, așa că fostul premier a fost achitat atât pentru milionul de dolari lăsat, chipurile, de mătușa Tamara, cât și în dosarul casei din strada Zambaccian. Nu știe nimeni câți bani a strâns fostul șef al PSD, iar legendele despre bogăția lui au fost îngropate, după ce a primit condamnarea la închisoare în scandalul „Trofeul Calității“, care s-a ocupat de frauda din campania prezidențială din 2004. Un cunoscător de artă spunea în 2006, când familia Năstase a decis să-i cheme pe jurnaliști să le filmeze interiorul, că acolo ar fi fost obiecte de 4-5 milioane de euro.

Când era premier, Adrian Năstase avea un absurd  sentiment de siguranță, de care s-au contaminat, pe rând, toți urmașii lui în fruntea partidului. Și Liviu Dragnea crede că puterea îl salvează de orice. Nu a învățat nimic din lecțiile predecesorilor săi și nu poate crede că în curând ar putea fi din nou un pieton anonim. Poate că speranțele lui sunt pe măsura disperării. Iar disperarea, pe măsura lăcomiei.

Afacerile din Brazilia făcute prin interpuși sunt periclitate sau nu-i mai ajung, așa că acum încearcă să facă și din fiul lui un intermediar. Hotnews a scris cum o fermă de porci cu o capacitate de 20.000 de capete din Teleorman  a ajuns în posesia lui Dragnea junior, iar Dragnea senior vrea să-l ajute cu un proiect de ordonanță prin care crescătorii de porci să primească 10.000 de euro pentru fiecare 200 de animale. Totul se face pe față, ca și cum ar fi normal, ca și cum fiul merită să se înfrupte din banii statului. Liderul PSD e sigur pe el, crede că va fi salvat de Parlament prin legea grațierii și că poate să pună mâna pe Justiție în tradiția înaintașilor săi. Își imaginează că fortăreața din Brazilia poate fi pusă la adăpost de procurori.

Întrebarea e: cum de cineva care a lucrat doar la stat din 1996 încoace a avut bani să-și construiască o casă ca un palat, a putut să aibă vacanțe de lux și să facă afaceri în locuri exotice?

Până la urmă, cine-i numără lui Dragnea cocotierii? Dar porcii?

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Doi morți și 14 răniți în urma unui atac dintr-un club de noapte din Norvegia

Două persoane au fost ucise și alte 14 rănite sâmbătă într-un schimb de focuri de armă într-un club de noapte și pe străzile din...

Doi morți și 14 răniți în urma unui atac dintr-un club de noapte din Norvegia

Două persoane au fost ucise și alte 14 rănite sâmbătă într-un schimb de focuri de armă într-un club de noapte și pe străzile din...

Avantajele echipamentelor TIG WIG pentru o sudură de calitate

Ce este sudura TIG WIG? Sudarea TIG WIG poate fi considerată cea mai precisă dintre toate procesele de sudare existente. În multe sectoare și industrii...
Ultima oră
Pe aceeași temă