11 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialCine este succesorul lui John Galliano

Cine este succesorul lui John Galliano

La 36 de ani, Riccardo Tisci a reinventat ţinutele feminine pentru Givenchy, împrumutându-le linii din stilul goth, şi este creatorul ţinutelor de scenă din ultimele turnee ale Madonnei, precum şi ale cântăreţei daneze Björk.

Pe blogurile criticilor şi ale editorilor de modă se fac pariuri, cu cote în dreptul numelui celui mai capabil designer care ar trebui să vină la Dior în locul veteranului John Galliano, dat afară în urma unor declaraţii rasiste şi antisemite. Pe primul loc figurează invariabil numele italianului Riccardo Tisci, în vârstă de 36 de ani, director de creaţie la Givenchy. „Tisci e bine conectat în lumea modei pariziene, cu legături strânse la publicaţia franceză Vogue. Dacă ar fi ales Tisci, s-ar repeta istoria, pentru că şi Galliano a venit la Dior de la Givenchy”, titrează The Guardian.

Suzy Menkes susţine aceeaşi idee, declarând: „Este firesc să se vorbească de Riccardo Tisci, designer la Givenchy, născut în Italia şi instruit de britanici. Este văzut în fruntea listei unei posibile înlocuiri la Dior”. Pe această listă mai apar Lanvin, Alber Elbaz sau Erdem Moralioglu.

A lansat un fotomodel nou, transexualul Lea T.

Tisci a absolvit în 1999 faimoasa şcoală londoneză Central St. Martins Academy, iar în 2005 a fost numit director de creaţie la Givenchy. Prima lui colecţie pentru Givenchy a fost una memorabilă prin alegerea de nonculori şi curbe sobre care au dat definiţia „couture modern”.

În următoarele colecţii a redefinit negrul şi albul în combinaţii de o eleganţă inovatoare, extrem de feminine. Creaţiile lui au cucerit-o pe regina Iordaniei, mai ales după ce a văzut-o pe Cate Blanchett purtând o asemenea ţinută pe covorul roşu. Deşi adesea este asociat cu stilul goth, Tisci se consideră mai degrabă romantic şi senzual (pune aceste trăsături pe seama faptului că a crescut alături de opt surori).

A creat costumele pentru turneul „Sticky and Sweet” al Madonnei din 2008, iar un an mai târziu a creat costumele pentru turneul „Candy Shop”. Pentru colecţia toamnă/iarnă a Casei Givenchy a inclus un nou model brazilian, transexualul Lea T. A mai creat ţinute şi pentru interpreta daneză Björk.

Presa de specialitate spune că, graţie creaţiilor sale, Givenchy a revenit în atenţia unor critici duri, precum Suzy Menkes şi Cathy Horyn de la New York Times. Casa de modă a devenit celebră în 1953, când Hubert de Givenchy a ales-o drept muză pe tânăra Audrey Hepburn, inventând stilul care poartă numele actriţei. Dacă Tisci pleacă de la Givenchy, locul lui ar putea fi luat de Haider Ackerman.

Repudierea lui Galliano

John Galliano a fost repudiat definitiv din lumea modei după afirmaţiile sale antisemite făcute la sfârşitul lunii trecute. Într-o înregistrare video, designerul, aparent beat, îşi exprima admiraţia pentru Hitler, jignindu-şi interlocutorii.

Dior l-a concediat pe 1 martie, după ce Galliano ocupase funcţia de director de creaţie încă din 1997. Potrivity presei franceze, în aceste zile, Galliano ar fi internat pentru o cură de dezintoxicare. După 20 de ani de succese, creatorul a devenit un paria, împotriva lui fiind depuse trei plângeri pentru injurii rasiale.

Deşi şi-a cerut scuze public, Galliano „neagă complet acuzaţiile”. El riscă o pedeapsă de şase luni de închisoare şi o amendă de 22.500 de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă