15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCine concurează clinicile din Viena

Cine concurează clinicile din Viena

O clinică din Târgu-Mureş a atins nivelul de performanţă al unităţilor medicale vieneze.

 

Transilvania a devenit una dintre ţin­tele investitorilor din domeniul medical. La Cluj-Napoca, sunt în construcţie ori în proiect două spitale, unul de 50 de milioane de euro, iar altul de 20 de milioane de euro. La Oradea, funcţionează un alt spital privat, care a început să atragă inclusiv pacienţi din Ungaria. Iar la Târgu-Mureş, un centru me­dical ce rivalizează cu Clujul ori Bucureştiul, cea mai importantă investiţie medicală a fost realizată de un român, omul de afaceri Virgil Mailat. Centrul medical este condus de Dragoş Popa. Managerul Nova Vita ex­plică atu-urile pe care se bazea­ză această unitate medicală, ce reprezintă o alternativă autoh­tonă pe clienţii clinicilor de top din Viena. România liberă – Ediţia de Transilvania continuă, astfel, seria interviurilor cu personalităţi ale lumii medicale.


Reporter: Nova Vita a investit într-unul dintre cele mai performante centre destinate recuperării sportivilor din această regiune a Europei de Est. Care sunt atuurile acestei baze de recuperare? Ce categorii de sportivi sau de afecţiuni pot fi tratate?

Dragoş Popa: Această bază de recuperare nu e reprezentată doar de o sală cu aparatură spe­cifică pentru tratamentul pacieţilor, este un adevărat concept care vizează recuperarea cât mai rapidă a pacienţilor cu afecţiuni post-traumatice, afecţiuni care se întâlnesc cel mai des la sportivii de performanţă, care sunt supuşi de foarte multe ori în viaţa competiţională la traumatisme sau alte leziuni rezultate uneori din dozarea necorespunzătoare a efortului fizic. Baza de recuperare sportivă a venit în completarea unei activităţi de tradiţie deja în Centrul Nova Vita anume, recuperarea neurologică. Posibilităţile bazei noastre de recuperare sunt foarte extinse prin tehnologia existentă permiţând pacienţilor să înceapă recuperarea imediat postoperator, acest fapt reducând mult perioada de recuperare.

Baza noastă de recuperare se adresează atât sportivilor de performanţă,  cât şi celor care fac sport în regim de amator. Centrul Medical Nova Vita asigură servicii complete în cazul traumatismelor sportive, pacienţii putând beneficia şi de tratament chirurgical-ortopedic şi imediat să înceapă programul de recuperare, acestea reducând mult perioada revenirii în viaţa competiţională a sportivilor.

Poziţie dominantă pe piaţa târgumureşeană

Reporter: În momentul de faţă, Nova Vita a devenit unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa serviciilor medicale din Transilvania. Aveti planuri de extindere? La ce cifre speraţi să ajungeţi în acest an?

Dragoş Popa: Suntem un centru medical care a devenit un simbol local  într-un timp relativ scurt. Astăzi, mai bine de 90 % din serviciile medicale private din Târgu-Mureş sunt oferite de Centrul Medical Nova Vita, lucru care ne onorează. Colaborarea bună pe care o avem cu Universitatea de Medicină şi Farmacie, cu cadrele didactice renumite din această instituţie, vine să consolideze poziţia noastră publică, prin faptul că pacienţii care apelează la noi, beneficiază pe lângă aparatura de cel mai înalt nivel, condiţii hoteliere deosebite şi de profesionalismul unor specialişti de prima clasă. Viitorul sper să ne poziţioneze ca şi brand naţional pe piaţa serviciilor medicale, iar această poziţie să fie fundamentată de aprecierea pacienţilor care apelează la oferta medicală a Nova Vita.

În viitorul apropiat, pe lângă serviciile pe care le avem deja în portofoliu: recuperare, paleaţie, chirurgie, maternitate, cardiologie, ortopedie, neurochirurgie, ORL, oftalmologie, chirurgie plastică, ginecologie, urologie, oncologie, diabetologie-nutriţie, psihiatrie, pediatrie, cardiologie şi radiologie intervenţional, va începe activitatea departamentului de chirurgie cardiovasculară, chirurgie pediatrică, gastroenterologie şi pneumologie, care vor întregi plaja ofertei Nova Vita.

Obiectivele noastre finaciare pentru anul 2011 au fost deja atinse şi sperăm ca anii care vin să contureze şi din punct de vedere financiar reuşitele profesionale din cadrul instituţiei Nova Vita.

Reporter: Cum credeţi că va evolua piaţa serviciilor medicale anul viitor?

Dragoş Popa: Din păcate, piata serviciilor medicale este în corelaţie cu starea socio-economică  a societăţii româneşti.  Este nevoie de o implicare activă a instituţiilor guvernamentale, precum şi găsirea resurselor de finanţare pentru serviciile medicale.

Pe de altă parte sistemul medical privat în ultima perioadă cunoaşte o extindere şi, probabil, acest fenomen se va menţine şi în anii următori pentru a veni ca alternativă la sistemul public.

Atâta timp cât investitorii vor pune baza pe calitatea serviciilor şi nu pe obţinerea unui profit cât mai rapi, sunt convins că în anii următori va exista o paritate între prestaţiile oferite de sistemul public şi cel privat de sănătate.

Cum trebuie reglată piaţa serviciilor medicale

Reporter: Care credeţi că vor fi provocările pe care va trebui să le depaşiţi în perioada următoare?

Dragoş Popa: Ca exponent al sistemului medical privat cred, că va fi extrem de important  să se găsească în această  perioadă de subfinanţare, resursele pentru a asigura calitatea actului medical la nivel de performanţă, şi în acelaşi timp acest serviciu să fie cât mai accesibil pacienţilor. Intenţia Centrului Medical Nova Vita este să rămână un partener stabil atât pentru corpul medical, dar în primul rând pentru pacienţi. În slujba nevoilor pacienţilor noştri se va  închina, în continuare, profesionalismul şi devotamentul specialiştilor Nova Vita, se vor pune la dispoziţie cele mai bune
aparaturi medicale şi condiţii de spitalizare deosebit, astfel încât pacienţii să regăsească servicii medicale deosebite.

Reporter: Ce anume ar trebui să facă autorităţile pentru a sprijini investitorii privaţi din domeniul serviciilor de sănătate?

Dragoş Popa: Cred că în primul rând trebuie reglat cadrul legislativ, astăzi este un fel de sistem struţo-cămilă, care reglementează relaţia pe care o au instituţiile medicale cu sistemul public şi sistemul privat de sănătate. În afară de acest aspect, este nevoie de implementarea unui sistem de asigurări private de sănătate care, măcar parţial, să ridice în acest moment presiunea care există pe sistemul public şi să poată asigura în acelaşi rând o sursă de finanţare stabilă pentru  sistemul privat. Aceste măsuri, însoţite de înlesnirea impozitării prestatoriilor de servicii medicale şi reglementări ale codului muncii ar asigura o dezvoltare durabilă  a sistemului medical privat.  Text Box:  

Cele mai citite

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

Regele Charles al III-lea nu-l va întâlni pe Prințul Harry din cauza programului foarte încărcat al monarhului

Prințul Harry nu se va întâlni cu tatăl său, Regele Charles al III-lea, în timpul vizitei pe care o efectuează în prezent în Marea...
Ultima oră
Pe aceeași temă