20 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialCine blochează investiţii de peste 400 de milioane de euro?

Cine blochează investiţii de peste 400 de milioane de euro?

Investiţii de sute de milioane de euro programate de Ministerul Transporturilor în portul municipiului Tulcea sunt blocate de mai mulţi ani. Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a declarat că există mai multe proiecte de investiţii care vizează modernizarea porturilor maritime din judeţul Tulcea.

„412 milioane de euro s-au alocat pentru construirea unui port turistic de tip marina, iar alte milioane de euro pentru modernizarea porturilor existente în Tulcea şi Isaccea şi pentru gestionarea ecologică a deşeurilor în porturile tulcene”, a declarat aceasta.

Investiţii doar pe hârtie

Dumitru Dache, directorul sucursalei Tulcea a Administraţiei Porturilor Dunării Maritime (APDM Galaţi), spune că se lucrează doar în Portul Isaccea la consolidarea malului şi la modernizarea platformei portuare.

„Anul acesta, în Portul Tulcea, s-au alocat 150.000 de lei pentru repararea falezei surpate în zona navei Republica. Portul Tulcea va fi dotat în scurt timp cu infrastructură modernă de gestionare a deşeurilor. Investiţiile la portul turistic tip marina nu au început, deşi amplasamentul este alocat de mai mulţi ani şi nu se ştie cu precizie când va fi demarată această investiţie care ar urma să se realizeze în parteneriat public-privat”, a spus şeful ADPM Galaţi.

Parteneriat ratat

Autorităţile din Tulcea spun că portul turistic, proiectat în aval de actualul port al municipiului, are puţine şanse să fie realizat. Ministerul Transporturilor, pe timpul când era minsitru Ludovic Orban, a perfectat un parteneriat public-privat cu o firmă din Bucureşti, care a fost contestat în instanţă de alte firme din Tulcea. Au urmat procese care au durat aproape doi ani, iar firma bucureşteană a anunţat, la începutul acestui an, că problemele financiare cu care se confruntă nu-i permit să construiască portul tu¬ristic din Tulcea.

Ministerul Transporturilor nu a reluat procedura de achiziţie publică pentru această investiţie, iar cele cinci hectare de teren public alocate de minister, pe malul Dunării, pe care sunt amplasat proiectul, se află în administrarea firmei care spune că nu are bani să continue investiţia.

Primăria Tulcea acuză

George Blejan, viceprimar al muncipiului Tulcea, spune că modernizarea portului Tulcea şi construcţia unui Port turistic nou depind de transferul infrastructurii portuare la Consiliul Local al municipiului Tulcea. „APDM Galaţi programează, de ani de zile, investiţii la Tulcea dar nu le face, iar faleza din Tulcea, care este poarta de intrare a turiştilor în Deltă, arată ca o ruină. Noi avem proiecte pe care le putem finanţa cu fonduri europene pentru modernizarea portului, dar nu le putem realiza pentru că infrastructura portuară aparţine de compania din Galaţi”, a precizat acesta. 

Cele mai citite

Benjamin Netanyahu este „dezgustat” de mandatul de arestare cerut de către procurorul-şef al CPI Karim Khan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu anunţă luni că ”respinge cu dezgust” mandate de arestare cerute de către procurorul-şef Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, atât...

Criterii pentru alegerea unor ochelari de soare de calitate

Știai că sănătatea ochilor tăi depinde în mare măsură de calitatea ochelarilor de soare pe care îi porți? Niciun accesoriu de modă nu-și justifică...

Gazprom, pe pierdere, după 25 de ani

Guvernul de la Moscova a dat instrucţiuni Gazprom să nu plătească dividende pentru 2023, conform unui decret publicat pe site-ul companiei de stat, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă