16.3 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăSpecialCinci milioane de euro pentru Timisoara

Cinci milioane de euro pentru Timisoara

–  Banii sunt acordati de Guvernul federal german, in urma incheierii unui acord cu Guvernul Romaniei, parafat, ieri, la Timisoara.

Capitala banatului isi va recapata farmecul imperial de altadata, dupa ce Guvernul Germaniei s-a oferit sa acorde Timisoarei asistenta financiara in valoare de cinci milioane de euro, din care doua milioane reprezinta o finantare nerambursabila.
Cu acesti bani, cladirile monument-istoric din oras vor intra in reabilitare, dupa ce societatea germana GTZ a expertizat deja 150 de astfel de imobile. Prezent la Timisoara, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca, ieri, a fost aprobat si incheiat un acord intre Guvernul Republicii Federale Germania si cel roman, referitor la colaboarea financiara pentru implemetarea proiectului "Reabilitarea monumentelor istorice situate in cartierele Fabric, Cetate si Iosefin din municipiul Timisoara". Ministrul a mai precizat ca in aceasta categorie intra atat cladirile istorice aflate in proprietate privata, cat si cele publice sau mixte.

Reprezentantii administratiei locale au explicat ca "garantarea imprumutului se va face de catre municipalitatea de pe Bega, iar ca atare, in baza acordului interguvernamental romano-german va fi incheiat, intre KfWRomania (KfW este Institutul de Credit si Reconstructie al RFG) si municipiul Timisoara, acordul de imprumut, finantare si program de reabilitare a cladirilor si monumentelor istorice".
Ei au mai precizat ca de aceste conditii de creditare vor beneficia timisorenii proprietari ai imobilelor monument din zonele toate istorice ale urbei, constituiti in asociatii de proprietari. Guvernul Germaniei a acordat constant, in ultimii 12 ani, sprijin financiar Timisoarei.  

COOPERARE
Consulul general al Germaniei la Timisoara, Rolf Marhun a declarat ca Germania este unul dintre cei mai importanti parteneri economici ai Romaniei. "Din 1991 au fost puse la dispozitia tarii dumneavoastra 177 de milioane de euro pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana". Pe de alta parte, diplomatul german a precizat ca "acest concept de reabilitare este implementat si la Timisoara, datorita succesului repurtat de proiectul GTZ in reabilitarea urbana a Sibiului".

Cele mai citite

Consiliul de Securitate ONU se reunește de urgență după bombardamentul israelian de la Rafah

Consiliul de Securitate al ONU va avea o reuniune de urgență, în ziua de 28 mai 2024, în care va discuta atacul aerian executat...

Consiliul de Securitate ONU se reunește de urgență după bombardamentul israelian de la Rafah

Consiliul de Securitate al ONU va avea o reuniune de urgență, în ziua de 28 mai 2024, în care va discuta atacul aerian executat...

Rusia – Ucraina, ziua 825: Zelenski, așteptat la Bruxelles

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat în această dimineaţă la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander...
Ultima oră
Pe aceeași temă