18.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialCIA și Obama au ignorat scenariul „Califatului“?

CIA și Obama au ignorat scenariul „Califatului“?

Un raport exploziv desecretizat, alcătuit de serviciile secrete ale Pentagonului, dezvăluie că în august 2012 experţii au avertizat asupra formării unui califat islamic în estul Siriei.

Cotidianul Le Monde arată că de câteva săptămâni, pe site-uri alternative de informaţii circulă un raport alarmant, furnizat de Pentagon şi Departamentul de Stat american fără ca marile media americane să îi dea o atenţie sprecială. Este vorba de un raport al serviciilor secrete ale Pentagonului care în 2012 dădea alerta privind avântul jihadiştilor în Siria şi în Irak şi posibila formare a unui califat islamic în estul Siriei.

Raportul mai subliniază eşecul Administraţiei Obama în gestionarea crizelor siriană şi irakiană, care au dus la naşterea organizaţiei Statul Islamic (SI). Din 5 august 2012, acest raport al DIA – Defense Intelligence Agency, serviciile secrete ale Pentagonului – alarma responsabilii CIA, ai Departamentului de Stat şi ai Pentagonului asupra radicalizării rebeliunii siriene şi a posibilei organizări a unui „stat islamic“ în estul sirian, cu „grave consecinţe“ în Irak. Doi ani mai târziu, predicţia devenea realitate odată cu proclamarea în iunie 2014 a unui „califat“ în teritoriile ocupate de jihadişti în Siria şi Irak. Şi, de atunci, trupele „califatului“ duc lupte crunte pentru acapararea altor regiuni, în prezent obiectivul jihadiştilor fiind cucerirea Damascului şi Bagdadului, capitalele celor două ţări-ţintă, ceea ce ar însemna capitularea lor.

Raportul este luat în serios de diferite entităţi, cum este Judicial Watch, al cărui preşedinte, Tom Fitton, arată că „este o compilaţie de informaţii extrem de precise, care prezic tot ceea ce a urmat în regiune odată cu apariţia SI“. Judicial Watch este un cabinet de avocaţi specializaţi în supravegherea activităţilor guvernului american. Plasat la dreapta eşichierului politic, organizaţia, care se declară „conservatoare“, dar „nu partizană“, a obţinut documentele după ce a urmărit Administraţia Obama în faţa justiţiei federale, în mai 2015, în numele Freedom of Information Act (Legea pentru libertatea informaţiei), care a obligat Executivul american să furnizeze documente clasificate oricărui cetăţean care le-ar cere.

Destinatarul absent

Documentul este larg cenzurat şi clasificat „Secret“ şi rezumă forţele aflate în teren, aliaţii lor internaţionali, motivaţiile politice, victoriile în teren şi scenariile posibile. Revoluţia din Siria începuse de un an şi jumătate.  În raport se descrie cu precizie o ameninţare fără să se ştie cum va evolua. Urma ca un destinatar politic să evalueze aceste informaţii şi să ia decizii.

La acel moment, în ochii Administraţiei Obama ca şi ai celor de la Quai d’Orsay, rebeliunea siriană era dominată de forţe moderate. Dar, în faţa represiunii sângeroase a Damascului, ofiţerii dezertori din armata siriană au decis în septembrie 2011 crearea „Armatei siriene libere“, forţă prezentată atunci ca laică. Dar documentul precizează că „salafiştii, Fraţii Musulmani şi Al Qaeda în Irak (strămoşul SI) sunt forţele principale ce conduc insurecţia în Siria“. Apoi, „forţele religioase şi tribale din regiune au început să adere la această insurecţie sectară. Această simpatie a apărut în predicile din moschei care chemau voluntari să susţină sunniţii, majoritari în Siria“. 

„Occidentul, statele din Golf şi Turcia erau favorabili unui «principat salafist» în estul Siriei“, arată raportul declasificat al Pentagonului.

Cele mai citite

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă