17.8 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialCIA a furat o bombă din chiloţii reţelei Al Qaeda

CIA a furat o bombă din chiloţii reţelei Al Qaeda

Un dublu agent care lucra atât pentru serviciile secrete americane, cât şi pentru cele ale Arabiei Saudite a reuşit să se infiltreze în celula yemenită a organizaţiei teroriste Al Qaeda şi să sustragă o bombă cu care teroriştii plănuiau să arunce în aer un avion de pasageri.

Lovitura dată de CIA grupării teroriste pare desprinsă din scenariul unui film de acţiune făcut la Hollywood: un informator al serviciilor secrete din Arabia Saudită a reuşit să fie primit în filiala yemenită a organizaţiei Al Qaeda din Peninsula Arabă (AQAP); acolo, informatorul i-a convins pe terorişti să-l lase să comită un atac sinucigaş într-un avion de pasageri. După ce a fost dotat cu cea mai nouă versiune a „bombei din chiloţi”, cu care Al Qaeda a mai încercat să comită un atentat în 2009 şi care nu conţine metal, neputând, aşadar, să fie identificată de controalele de securitate ale aeroporturilor, informatorul a predat bomba agenţilor CIA, oferindu-le totodată acestora informaţii precise despre locul în care se află teroriştii. Câteva ore mai târziu, dronele armatei americane aruncau mai multe bombe asupra acestora, ucigându-l, printre alţii, pe Fahd al-Kuso, unul dintre liderii AQAP şi organizatorul atacului din 2000 asupra navei americane de război USS Cole.

Yemenul, un pericol pentru siguranţa SUA

Acesta este cel mai recent dintr-o serie de succese ale serviciilor secrete ale Statelor Unite în Yemen şi vine la câteva luni după ce, în septembrie 2011, bombele unei drone americane l-au ucis pe Anwar al-Awlaki, un alt lider al organizaţiei AQAP. Totodată, atacul arată însă că Yemenul a devenit unul dintre statele în care Al Qaeda operează în continuare fără să fie stingherită de autorităţi. După cum relatează publicaţia germană Der Spiegel, atât serviciile secrete din SUA, cât şi cele din Europa de Vest sunt de părere că autorităţile yemenite fie şi-au dat tacit acordul ca AQAP să folo­sească teritoriul lor pentru operaţiuni, fie cooperează pe ascuns cu această – lucru de care regimul fostului preşedinte Ali Abdullah Salih a fost acuzat de unii experţi yemeniţi. De altfel, mai multe zone din sudul ţării se află sub controlul organizaţiei teroriste.

Saudiţii îşi extind obiectivele

Recentul succes arată însă şi că cooperarea între serviciile secrete americane şi cele ale Arabiei Saudite s-a adâncit în ultima vreme. După un atentat din 2009 asupra şe­fu­lui operaţiunilor antitero­riste al Arabiei Saudite, Mohammed bin Nayef, în urma căruia acesta a supravieţuit, dar a fost grav rănit, oficialii arabi au început să ia în serios pericolul pe care AQAP îl reprezintă la adresa lor. După cum relatează cotidianul american The Washington Post, cel puţin cinci agenţi saudiţi au reuşit să se infiltreze în rândurile organizaţiei tero­riste – folosindu-se de faptul că o mare parte din zecile de membri ai organizaţiei provin din Arabia Saudită. Totodată, serviciile secrete saudite deţin de mai multă vreme reţele de spionaj în Yemen, însă „doar foarte recent s-a hotărât extinderea obiectivelor acestora”, după cum a declarat un oficial din Orientul Mijlociu pentru Washington Post.

Însă nu numai serviciile secrete se pot lăuda cu acest succes, ci şi preşedintele Barack Obama, sub care numărul de atacuri cu drone împotriva cadrelor Al Qaeda a crescut masiv şi care speră să profite de pe urma acestei victorii la alegerile care vor avea loc în SUA la sfârşitul anului.

 

Atât serviciile secrete din SUA, cât şi cele din Europa de Vest sunt de părere că autorităţile yemenite şi-au dat tacit acordul ca AQAP să folo­sească teritoriul lor pentru operaţiuni teroriste.

Cele mai citite

Fratele lui Michael Jackson s-a stins din viață. Tito Jackson avea 70 de ani

Tito Jackson, cunoscut pentru contribuțiile sale esențiale la succesul legendarului grup The Jackson Five, a murit duminică, la vârsta de 70 de ani. El...

Ovidiu Hațegan a luat decizia! Ce se întâmplă cu arbitrul român

Ovidiu Hațegan, unul dintre cei mai cunoscuți arbitri români, a decis să pună capăt carierei sale de arbitru central, la vârsta de 44 de...

Fratele lui Michael Jackson s-a stins din viață. Tito Jackson avea 70 de ani

Tito Jackson, cunoscut pentru contribuțiile sale esențiale la succesul legendarului grup The Jackson Five, a murit duminică, la vârsta de 70 de ani. El...
Ultima oră
Pe aceeași temă