16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialChinezoaica Li Na, prima jucătoare asiatică de tenis câştigătoare a unui turneu...

Chinezoaica Li Na, prima jucătoare asiatică de tenis câştigătoare a unui turneu de Grand Slam

Sportiva chineză Li Na a câştigat sâmbătă finala de la Roland Garros, învingând-o pe deţinătoarea titlului, italianca Francesca Schiavone, cu 6-4, 7-6, şi devenind astfel prima jucătoare asiatică ce obţine victoria la simplu într-un turneu de Grand Slam, informează NewsIn.

Li, care în drumul către finala de la Roland Garros le-a învins pe consacratele Victoria Azarenka şi Maria Sharapova, are 29 de ani şi se bucură de o popularitate imensă în China, unde este considerată o “rebelă” – şi-a făcut un tatuaj, şi-a vopsit părul în diverse culori şi chiar a ţipat în public la soţul ei.

Şi-a întărit această reputaţie la Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing, când le-a spus fanilor, brutal, să tacă din gură atunci când aceştia au devenit prea gălăgioşi exprimându-şi susţinerea pentru fiecare punct pe care îl obţinea împotriva rusoaicei Dinara Safina.

Tatuajele sunt controversate şi repudiate de mulţi chinezi, fiind adesea asociate cu un comportament antisocial. Dar Li nu s-a jenat să-şi arate public trandafirul care îi împodobeşte pieptul în partea stângă – le-a spus fanilor că este un simbol al dragostei pentru soţul său.

La sfârşitul anului 2008, ea a părăsit programul de tenis al Chinei şi şi-a construit propria ei echipă. Prin acest nou aranjament, a putut să-şi aleagă singură antrenorul şi să plătească guvernului maxim 12% din câştigurile ei, comparativ cu 65% în trecut, relatează CNN. Aceasta înseamnă că acum este responsabilă pentru propria securitate financiară. Mulţi în China consideră aceasta o mişcare foarte curajoasă într-o ţară în care sportivii sunt în grija sistemului de stat.

Li a crescut cu programul sportiv rigid şi centralizat al Chinei, un stil adoptat de la Uniunea Sovietică. Guvernul chinez investeşte mult în sport şi recrutează atleţi de la vârste fragede. Deşi sistemul a permis formarea câtorva campioni mondiali în diverse sporturi, este blamat pentru managementul sever şi pentru sacrificiile pe care trebuie să le facă sportivii.

Cele mai citite

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă