20.6 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialChina urmărea locuinţa lui Liu Xiaobo şi cenzura presa înaintea decernării Nobelului

China urmărea locuinţa lui Liu Xiaobo şi cenzura presa înaintea decernării Nobelului

China supraveghea îndeaproape dizidenţii şi cenzura presa străină, vineri, cu câteva ore înainte de acordarea simbolică, la Oslo, a Premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiaobo, al cărui domiciliu era înconjurat de un dispozitiv de securitate foarte vizibil, relatează Mediafax.

Nici Liu, nici soţia sa, Liu Xia, plasată sub supraveghere la domiciliu, şi nici apropiaţii acestuia, împiedicaţi să părăsească China, nu vor putea primi prestigiosul premiu, regimul comunist fiind furios din cauza acordării acestuia dizidentului chinez încă de la anunţarea laureatului, în urmă cu două luni.

Numeroase vehicule de poliţie, sub acoperire sau nu, erau staţionate în apropierea locuinţei lui Liu Xiaobo, într-un complex de blocuri din vestul Beijingului, unde este consemnată la domiciliu Liu Xia, încă de la anunţul privind acordarea Nobelului pentru Pace, a constatat un jurnalist AFP.

Poliţia înregistra numele jurnaliştilor care se aflau în apropierea locuinţei.

Numeroşi apropiaţi ai cuplului şi militanţi în domeniul drepturilor omului fie nu mai puteau fi contactaţi, vineri, fie erau plasaţi sub o supraveghere strictă, au anunţat asociaţiile.

Unii au fost îndepărtaţi de Beijing înaintea ceremoniei de la Oslo, iar alţii au ales să lipsească, pentru a evita problemele.

Li Fangping, un avocat supravegheat în mod constant de Beijing, a declarat că a plecat, de marţi şi până duminică, în provincia meridională Fujian.

“Poliţia m-a adus la aeroport”, a declarat el, adăugând că i s-a spus să nu părăsească China şi să nu facă nicio declaraţie în legătură cu Premiul Nobel.

Teng Biao, un alt avocat, dar şi profesor, a fost ridicat de poliţie la sfârşitul unui curs şi condus în afara Beijingului până duminică, a declarat grupul Chinese Human Rights Defenders (CHRD).

CHRD a adăugat că Zhang Zuhua, coautor, alături de Liu Xiaobo, al “Cartei 08”, care cere o democratizare, a fost ridicat joi, de poliţie, în apropierea locuinţei.

Alţi militanţi chinezi vizaţi au dispărut din circulaţie.

În plus, autorităţile blocau difuzarea programelor posturilor de televiziune străine care vorbeau despre înmânarea simbolică, prevăzută la Oslo, a Nobelului.

Site-urile mai multor instituţii mass-media străine erau, de asemenea, blocate.

Programele CNN, BBC şi TV5 erau întrerupte de un ecran negru, atunci când aceste posturi consacrau vreun reportaj acordării premiului de către Comitetul Nobel, ai cărui membri au fost calificaţi, săptămâna aceasta, drept “clovni” de un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

Site-ul “cnn.com este complet blocat. Fiecare difuzare a reportajelor noastre despre laureatul Nobelului este întreruptă pe ecran”, a declarat Jaime FlorCruz, directorul Biroului din Beijing al postului de televiziune american.

Într-un comunicat, BBC a “confirmat că toate site-urile BBC, nu doar cele de informaţie, sunt blocate, în China”.

“Nu suntem singurii. Cu acelaşi lucru se confruntă şi alte site-uri mass-media străine”, se arată, în continuare, în comunicat.

“Suntem dezamăgiţi că (chinezilor) le este interzis accesul la jurnalismul nostru independent (…) şi imparţial”, se adaugă în acest text.

Site-ul postului norvegian de televiziune NRK a fost, de asemenea, întrerupt.

La 8 octombrie, la anunţarea Nobelului, CNN, BBC şi postul francofon de televiziune TV5 erau cenzurate. Postul chinez de stat CCTV nu a făcea vreo referire la prestigiosul premiu.

În China, cenzura este foarte activă. Site-urile sensibile din punct de vedere politic sunt blocate, în contextul în care Internetul este frecventat de aproximativ 420 de milioane de navigatori.

Cele mai citite

Cacealmaua loviturii de stat din Bolivia

După ce trupele militare ale generalului Juan José Zúñiga au luat cu asaltMurillo din La Paz, iar un tanc a intrat în Palatul prezidențial,...

Primul Consiliu UE după alegeri: Agenda strategică, locuri de muncă de top și Zelensky, pe masa discuțiilor

Liderii UE s-au adunat la Bruxelles joi și vineri pentru primul summit după scrutinul de alegeri în care să numească oficiali de rang înalt...

Cacealmaua loviturii de stat din Bolivia

După ce trupele militare ale generalului Juan José Zúñiga au luat cu asaltMurillo din La Paz, iar un tanc a intrat în Palatul prezidențial,...
Ultima oră
Pe aceeași temă