15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialChina a lansat noua bancă asiatică pentru dezvoltare AIIB, semn al reechilibrării...

China a lansat noua bancă asiatică pentru dezvoltare AIIB, semn al reechilibrării economiei globale

Președintele chinez Xi Jinping a lansat sâmbătă noua Bancă Asiatică pentru Investiții în Infrastructură (AIIB), considerată rivală a Băncii Mondiale, pe fondul eforturilor autorităților de la Beijing de a modifica regulile nescrise ale finanțării dezvoltării globale.

În pofida opoziției de la Washington, aliați ai Statelor Unite precum Australia, Marea Britanie, Germania, Italia, Filipine și Coreea de Sud au convenit să se alăture AIIB, recunoscând astfel importanța economică tot mai mare a Chinei, relatează Reuters.

"Necesarul de Finanțare din infrastructură este absolut enorm”, a afirmat Xi într-un discurs, adăugând că rolul băncii este să investească în proiecte de înaltă calitate înaltă dar cu costuri reduse.

Premierul Li Keqiang a spus că pentru ca Asia să continue să fie regiunea cu cea mai dinamică creștere economică trebuie să investească în infrastructură și conectivitate.

În primii 5-6 ani de funcționare, AIIB ar urma să investească 10-15 miliarde de dolari pe an, iar instituția financiară ar trebui să își înceapă activitatea în trimestrul al doilea din acest an.

Ministrul de Finanțe din Luxemburg, Pierre Gramegna, a declarat că înființarea AIIB este o nouă dovadă a reechilibrării economiei mondiale.

Succesul AIIB, instituție separată față de Banca Mondială și FMI, ar fi un triumf al Chinei, care se opune ordinii financiare globale dominată de Statele Unite.

Acordul de înființare a AIIB a fost ratificat de 30 de state fondatoare, care dețin 74% din acțiunile băncii, iar alte țări au timp până la sfârțitul anului să finalizeze procesul de înscriere ca membre.

China a efectuat o subscripție inițială de 29,78 de miliarde de dolari la AIIB, iar sâmbătă a investit alte 50 de milioane de dolari, dintr-un total de 100 de miliarde de dolari.

Cele mai citite

Intervenție de urgență a negociatorilor și a trupelor de asalt la Cora Pantelimon unde un bărbat amenință că se sinucide

Echipe de negociatori și de asalt sunt, joi după-amiaza, în fața complexului Cora Pantelimon, din Sectorul 2 al Capitalei, unde un bărbat amenință că...

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

David Cameron subliniază situația diferită a Regatului Unit față de SUA în privința livrării armelor către Israel

Ministrul britanic de externe David Cameron a declarat joi că Regatul Unit se află într-o situaţie diferită de cea a Statelor Unite în ceea...
Ultima oră
Pe aceeași temă