17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialChina a început testarea celui mai mare RADIOTELESCOP din lume

China a început testarea celui mai mare RADIOTELESCOP din lume

China a început procedura de testare a celui mai mare radiotelescop din lume, informează dailymail.co.uk citat de Mediafax.

Proiectul ştiinţific are un buget de 175,3 milioane de euro. Radiotelescopul are un diametru de 500 de metri şi nu a fost încă inaugurat oficial.

Supranumit FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), noul dispozitiv este construit în provincia Guizhou din sud-vestul Chinei, precizează The People's Daily Online.

China a avut nevoie de mai bine de cinci ani pentru a construi radiotelescopul cu cea mai mare apertură din lume, care ar putea să acopere o suprafaţă echivalentă cu aceea a 30 de terenuri de fotbal şi a cărui construcţie respectă graficul iniţial. Savanţii chinezi au instalat ultimele instrumente sâmbătă şi speră că FAST va putea fi inaugurat oficial în septembrie 2016.

Autorităţile chineze şi inginerii din această ţară au testat o componentă-cheie din interiorul uriaşului telescop, înainte ca acesta să fie dat în folosinţă.

Pe parcursul weekendului trecut, retina telescopului a fost instalată şi testată cu succes în centrul dispozitivului. Mecanismul respectiv are o greutate de 30.000 de kilograme şi este supendat la o înălţime de 160 de metri deasupra discului reflector, care nu a fost încă finalizat.

Potrivit The China Daily, discul reflector va colecta diverse semnale ce provin din Univers. Diametrul telescopului – al cărui design a fost conceput în 2003 – este uriaş, măsurând 500 de metri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă