21.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialChavez ar trebui... "asasinat"

Chavez ar trebui… „asasinat”

Teleevanghelistul si fondatorul Christian Coalition of America, Pat Robertson, revine cu noi declaratii cel putin controversate. Luni, intr-un show televizat, a declarat nici mai mult, nici mai putin decat ca a venit timpul ca presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, sa fie asasinat de serviciile americane. Pentru un om al credintei cum se pretinde, Pat Robertson nu este, cu siguranta, un tip dus la biserica: „Stiti, nu stiu prea multe despre doctrina asta a asasinatului, dar daca el tot crede ca incercam sa-l asasinam, cred ca ar trebui sa-i dam inainte si s-o facem”, a afirmat senin Robertson, care l-a acuzat pe Chavez ca transforma Venezuela intr-o rampa de lansare pentru infiltrarea comunista si pentru extremismul musulman. „Oricum, a argumentat el, e mult mai ieftin decat sa lansam un razboi de 200 de miliarde ca sa il dam jos”.
Statele Unite au posibilitatea sa o faca si chiar ar trebui sa o faca. Un grup de agenti sub acoperire si treaba ar fi ca si rezolvata.
Nu este prima oara cand Pat Robertson face declaratii socante. In octombrie 2003 se plangea ca nu are o mica bomba nucleara pe care s-o arunce pe Departamentul de stat. In 2002 l-a contrazis pe presedintele Bush, care afirmase ca islamul este o religie a pacii si a proclamat ca invataturile Coranului sunt oricum, numai pasnice nu. Aproape ca i-a indemnat pe credinciosi sa se roage pentru moartea a trei judecatori de la Curtea Suprema si a declarat ca judecatorii-activisti sunt mai rai decat teroristii.
Cu Chavez insa, Robertson nu a facut decat sa exprime cu voce tare ceea ce multi nu indraznesc decat sa viseze. Chavez irita Washingtonul de multa vreme cu declaratii impotriva imperialismului american, dar de la un timp a inceput sa si actioneze. Saptamana trecuta, la Havana, i-a jurat credinta mentorului sau, Fidel Castro, si i-a promis sprijin militar in cazul in care Statele Unite ar indrazni sa invadeze Cuba. Recent, cei doi au lansat impreuna canalul de televiziune Telesur, poreclit de unii comentatori americani „Al Jazeera latino-americana”.
In ultimul timp, Chavez dovedeste periculoase pasiuni razboinice. Ofera in secret sprijin militar si material gherilelor marxiste din Columbia si miscarilor revolutionare din Bolivia. A cumparat nu demult din Rusia 50 de avioane de vanatoare si 40 de elicoptere de atac si a inceput sa se joace de-a liderul regional. Un oficial american l-a acuzat ca ar fi oferit sprijin programului nuclear iranian, o provocare directa la adresa Washingtonului. In plus, Venezuela furnizeaza 10% din petrolul consumat anual in Statele Unite. Asa ca multi l-ar vrea disparut din scena, dar n-au nebunia lui Pat Robertson.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă