15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialCharlie Hebdo va dona 4 milioane de euro familiilor victimelor atentatelor din...

Charlie Hebdo va dona 4 milioane de euro familiilor victimelor atentatelor din ianuarie

Săptămânalul francez Charlie Hebdo va dona 4 milioane de euro familiilor victimelor ucise în atentatele din ianuarie 2015 de la Paris, informează 20minutes.fr citat de Mediafax.

Donaţiile primite de Charlie Hebdo provin din 84 de ţări, iar suma totală primită de publicaţia franceză a fost de 4 milioane de euro. Săptămânalul de satiră a anunţat, miercuri, că se pregăteşte să doneze “în următoarele săptămâni” această sumă rudelor celor 17 victime ucise în atentatele din ianuarie.

În luna mai, Charlie Hebdo a anunţat că va renunţa la aceste donaţii, aflate în prezent sub sechestru, la Caisse des Dépôts.

Împărţirea donaţiilor primite de Charlie Hebdo va fi coordonată de un comitet – numit de miniştrii Justiţiei, Finanţelor şi Culturii – care va defini regulile de atribuire a banilor. “Aceşti înalţi magistraţi şi funcţionari şi-au început treaba, pe care o fac într-o manieră strict confidenţială, în totală independenţă şi imparţialitate”, precizează conducerea săptămânalului Charlie Hebdo.

În lunile care au trecut după atentatele din ianuarie, zeci de mii de de persoane şi-au manifestat solidaritatea cu publicaţia franceză şi victimele acelor atentate.

Pe 7 ianuarie, doi militanţi islamişti au luat cu asalt redacţia săptămânalului francez Charlie Hebdo, iar atentatul terorist a făcut 12 victime şi a îngrozit întreaga lume. Potrivit unei declaraţii făcute ulterior de reprezentanţii filialei Al-Qaeda din Yemen, care şi-au asumat responsabilitatea atacului, jurnaliştii francezi au fost pedepsiţi pentru că au batjocorit, prin caricaturile realizate, imaginea profetului Mahomed.

După atacul de la Charlie Hebdo, publicaţia franceză s-a aflat în centrul unei dezbateri globale asupra dreptului la libertatea de exprimare. Milioane de persoane din întreaga lume, care, înainte de atac, nu au cumpărat niciun număr al săptămânalului de satiră, au îmbrăţişat sloganul “Je suis Charlie”, arătându-şi astfel solidaritatea cu victimele atacului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă