20 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCEZ are de plătit daune de aproape 6 milioane de euro

CEZ are de plătit daune de aproape 6 milioane de euro

CEZ trebuie să achite, cu titlu de daune, aproximativ 5,7 milioane de euro, plus cheltuieli de judecată, către Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), succesoare în drepturi a Electrica S.A., după ce Tribunalul Arbitral de pe lângă Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț din Paris a admis parțial acțiunea înaintată de către societatea aflată în subordinea statului, a precizat SAPE. 

'Tribunalul Arbitral de pe lângă Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț din Paris a confirmat neîndeplinirea de către CEZ a.s. a două din cele mai importante obligații ale sale din Contractul de privatizare, obligații care au stat la baza încheierii contractului de privatizare a Electrica Oltenia cu CEZ a.s.; Tribunalul a obligat CEZ a.s. la plata către SAPE a unor sume semnificative cu titlu de daune. Astfel, acțiunea SAPE a fost admisă în parte, CEZ a.s. fiind obligată să plătească către SAPE aproximativ 5,7 milioane de euro cu titlu de daune, la care se adaugă o dobândă contractuală anuală, de 3,116% (calculată din data de 8 octombrie 2012 până la data plății efective a daunelor), precum și la suportarea a 50% din costurile arbitrale (217.500 de dolari)', se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, obligațiile pe care Tribunalul Arbitral le-a indicat a fi neîndeplinite de către investitorul CEZ a.s. sunt esențiale pentru Contractul de privatizare.

Prima dintre acestea, menționează sursa citată, se referă la utilizarea Prețului de Subscriere pentru finanțarea investițiilor, iar astfel Tribunalul a obligat CEZ a.s. să plătească daune pentru faptul că nu a făcut dovada utilizării sumei de 103,6 milioane de euro pentru a finanța modernizarea, retehnologizarea și dezvoltarea activității Electrica Oltenia, așa cum se angajase prin contractul de privatizare.

'Cea de-a doua încălcare se referă la neîndeplinirea indicatorilor din Planul de Afaceri Inițial al Electrica Oltenia. Documentul care a stat la baza selectării CEZ a.s. ca investitor strategic al Electrica Oltenia a fost chiar Planul de Afaceri Inițial, plan pe care CEZ a.s. l-a propus pentru societatea privatizată pentru a-l aduce la îndeplinire in decurs de 5 ani de la privatizare, dar pe care însă nu l-a adus la îndeplinire, invocând faptul că respectarea acestuia nu ar fi fost obligatorie', a explicat SAPE.

SAPE este o societate în portofoliul Departamentului pentru Energie, care a fost înființată în anul 2014 ca urmare a divizării parțiale a Electrica înainte de listarea la bursă. Societatea gestionează pachetele minoritare de acțiuni deținute la companiile de distribuție și furnizare a energiei electrice care au fost privatizate, inclusiv litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.

Cele mai citite

Cum poți solicita despăgubiri de la Wizz Air? 3 recomandări

Mai mult de jumătate dintre pasagerii de zbor din Uniunea Europeană nu își cunosc drepturile în caz de întârziere sau anulare a zborului. Nu...

Mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nifon, cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Naționale a României. „Cu bucurie în suflete, celebrăm Ziua Independenței Naționale...

Declin demografic în România. Numărul de nașteri scade

Declinul demografic în România devine tot mai evident, cu un număr tot mai mic de nașteri înregistrat în primele trei luni ale acestui an,...
Ultima oră
Pe aceeași temă