30.8 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăSpecialCetăţenii din Republica Moldova îşi aleg primarii

Cetăţenii din Republica Moldova îşi aleg primarii

Peste 2,8 milioane de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi, duminică, la urne în Republica Moldova, pentru a-şi alege primarii şi consilierii locali şi raionali pentru următorii patru ani, relatează IPN, în pagina electronică, citat de Mediafax.

La Chişinău, sunt aşteptaţi la vot peste 630.000 de alegători. Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul 07.00-21.00.

În total sunt deschise 1.977 de secţii de votare, dintre care 309 doar în capitală. Pentru aceste alegeri au fost tipărite peste 7,8 milioane de buletine de vot, iar peste 1,6 milioane dintre acestea sunt în limba rusă.

Cel mai lung buletin de vot îl vor primi alegătorii din Comrat pentru a-şi alege consilierii locali. Aici s-au înscris 79 de candidaţi, iar lungimea buletinului ajunge la aproape doi metri. Pentru comoditate, buletinul este sub formă de broşură. Cele mai scurte buletine au doar 15 centimetri, cu un singur candidat înscris în cursa electorală. Astfel de buletine sunt în câteva sate.

În întreaga ţară vor fi aleşi 898 de primari şi 12.578 de consilieri. Alegătorii vor primi pentru vot de la două până la patru buletine. Cei din municipii vor vota cu două buletine, pentru primar şi pentru consiliul municipal, iar cei din suburbii vor vota pe patru buletine: pentru primarul general, consiliul municipal, primarul localităţii şi consiliul local.

Cetăţenii Republicii Moldova îşi pot exercita dreptul de vot în baza buletinului de identitate sau a buletinului provizoriu. Studenţii şi elevii vor vota în localitatea de domiciliu sau reşedinţă. La cerere, pot solicita plicul-şablon pentru a vota neasistat.

Scrutinul este monitorizat de 2.215 observatori naţionali din partea a 14 organizaţii şi de 138 de observatori ce reprezintă 24 de organizaţii internaţionale.

Cele mai citite

Rezultatele finale de la Evaluarea Națională, afișate astăzi

Rezultatele finale de la Evaluarea Naţională, după soluționarea contestaţiilor, vor fi afişate astăzi, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei (ME).Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara...

Relaxare si confort – alege consumabile hoteliere potrivite pentru bunăstarea turiștilor!

Turismul în România este unul dintre domeniile cu potențial de creștere enorm. Cu toate că de la an la an, domeniul se dezvoltă, nu...

Percheziții în Capitală și în mai multe județe, într-un dosar privind Start Up Nation

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) efectuează, astăzi, peste 40 de percheziţii în Bucureşti şi în alte şapte...
Ultima oră
Pe aceeași temă