În ultimii 20 de ani, politicile de mediu, energie și privind clima au fost stabilite în spatele ușilor închise – cu o contribuție mică din partea oamenilor care sunt afectați de rezultatul unor astfel de negocieri. Desenarea politicilor a fost realizată după considerente tehnocratice care au ignorat sau nu au ținut cont de prioritățile oamenilor simpli. Drept rezultat, aerul curat, energia regenerabilă și spațiile verzi au fost prea des sacrificate în fața noțiunii că o legislație prietenoasă cu mediul crește costurile și sufocă afacerile cu reglementări, ceea ce, în final, ar duce la afectarea economiei.
Vestea bună este că un nou model de participare cetățenească a apărut, în special în țările în curs de dezvoltare, cu voci noi și idei proaspete. Peste tot în lume, cetățenii solicită guvernelor să îi asculte cu privire la chestiunile de mediu și să pună pe primul loc nevoile și prioritățile lor.
Ani la rând, dezbaterea despre acțiunile de mediu în Statele Unite și Europa a fost caracterizată de o concentrare pe principii abstracte și pe lupte politice. Până la un punct, acest fapt este de înțeles. Opoziția la acțiunile de mediu – din partea industriei combustibililor fosili, partidelor politice și a unei părți din media – a fost formidabilă.
Iar rezultatul s-a îndepărtat de problemele care sunt cele mai importante pentru oamenii simpli. În loc să discute despre cum transportul public ineficient și aerul poluat fac viața mai grea pentru miliarde de persoane, discuția s-a centrat pe comercializarea emisiilor de carbon, traiectoriile acestor emisii și industrializarea Chinei.
Din fericire, discuția revine cu picioarele pe pământ. În mai puțin de 35 de ani, circa 66% din populația globului va locui în orașe. O mare parte din creșterea urbană va avea loc în țările în curs de dezvoltare, în special în Africa. În America Latină, circa 80% din oameni locuiesc deja în centre urbane.
Pentru locuitorii orașelor, mediul poate fi o prioritate existențială. Dacă seceta continuă să amenințe resursele de apă din São Paolo, de exemplu, cel mai populat oraș din America Latină riscă un eșec urban. Această criză – și altele similare – oferă însă ocazia pentru cetățeni să preia controlul și să aplice soluții inovative care i-ar putea inspira pe alții.
Când autoritățile naționale și municipale întreabă oamenii despre prioritățile și nevoile lor, răspunsul este clar. Guvernul chilian a stabilit un precedent în regiune prin cartografierea meticuloasă a priorităților cetățenilor cu privire la mediu și climă. Potrivit sondajului guvernamental, poluarea aerului este principala prioritate a chilienilor (33%), urmată de cea privind deșeurile (21%) și poluarea fonică (11%).
Costaricanii consideră că poluarea aerului este, de asemenea, o prioritate de mediu (22%), urmată de deșeuri (20%) și apă (17%), potrivit unui alt sondaj, realizat de Programul pentru Dezvoltare al Națiunilor Unite. În China, protecția mediului devine tot mai mult o preocupare de vârf a publicului, așa cum a fost demonstrat de filmul autofinanțat al unui jurnalist despre poluarea aerului, care a adunat peste 200 de milioane de vizionări doar într-o săptămână. În lumea de azi, oamenii așteaptă mai mult de la țările și orașele lor decât dezvoltare și mall-uri.
Un alt sondaj cu 5.000 de respondenți din Bogota, Buenos Aires, Lima, Mexico City și São Paulo a scos la iveală că aceștia vor mai multă transparență în guvernarea locală, o mai mare participare în luarea deciziilor și o mai bună calitate a vieții. Acest sondaj, alături de cele din Chile și Costa Rica, arată că cetățenii înțeleg că schimbările climatice îi afectează. Așa încât vor ca guvernele să facă mai mult, nu mai puțin, pentru a proteja mediul.
Pe măsură ce dezvoltăm o mai bună înțelegere a nevoilor și priorităților oamenilor simpli, cei care negociază acordurile globale la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, care are loc la Paris în acest an, ar face bine să fie atenți la acestea.
Deciziile opace și prioritățile neexplicate au puține șanse să primească susținere publică. Și din acest motiv, este crucial ca guvernele să facă din preocupările propriilor cetățeni prioritatea de vârf.
Chile a stabilit un precedent pozitiv în rândul țărilor în curs de dezvoltare organizând consultări extinse privind angajamentele naționale ce urmează a fi luate la conferința de la Paris.
Mexicul și Brazilia au lansat, de asemenea, procese de consultare formale. Alte țări din regiune ar putea urma acest exemplu.
Politicienii locali și naționali sunt restricționați de standarde tot mai mari privind protecția mediului. O nouă eră a implicării cetățenești și a controlului public a început, creând oportunități pentru acțiuni de mediu cu adevărat cuprinzătoare, care promit să obțină mai mult față de ceea ce negociază elitele în spatele unor uși închise.
Monica Araya este fondator și director executiv al Nivela și conduce grupul cetățenesc Costa Rica Limpia.
Copyright: Project Syndicate, 2015.
www.project-syndicate.org