15.3 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialCercul lui Putin, ținta noilor sancțiuni

Cercul lui Putin, ținta noilor sancțiuni

La Slaviansk ieri au avut loc negocieri între separatişti şi OSCE pentru eliberarea observatorilor europeni aflați în misiune în Ucraina şi luați ostatici vineri. Rebelii din acest fief al separatiştilor dețin şi trei înalți ofițeri ucraineni, pe care îi acuză de spionaj. SUA şi UE au anunțat extinderea listei persoanelor şi entităților economice din Rusia ce vor fi supuse noilor sancțiuni.

Tensiunile dintre pro-ruşi şi pro-ucraineni s-au manifestat luni în diferite oraşe din partea estică a Ucrainei, în Donețk media trecând la un război informatic care agravează situația. Sediul televiziunii regionale din Donețk a fost ocupat duminică de separatiştii pro-ruşi, care au anunțat imediat întreruperea emisiunilor televiziunii ucrainene şi înlocuirea cu canale ruseşti, care difuzează exclusiv pozițiile pro-Kremlin. Luni, separatiştii defilau prin oraş şi câteva sute de persoane s-au adunat în Piața Lenin, unde tineri mascați, înarmați cu bâte de baseball, au înlocuit drapelul ucrainean de pe centrul televiziunii regionale cu cel al „Republicii Populare Donețk“. Directorul TV, Oleg Dzholos, a apărut şi a declarat că separatiştii au adus un tehnician care va întrerupe emisia televiziunii ucrainene, înlocuind-o cu Rossia 24, canalul de stat rus care numeşte liderii pro-occidentali de la Kiev „fascişti“ şi prezintă montaje cu ei alături de nazişti. Capturarea TV Donețk este o altă lovitură pentru Kiev, care are dificultăți în a-şi afirma autoritatea în Est, unde se impune o insurecție a pro-ruşilor, susținuți de Moscova. De asemenea, răpirea observatorilor OSCE la Slaviansk reprezintă o sfidare pentru Washington şi Bruxelles pentru dezamorsarea crizei.

Obama cere susținerea europenilor

Preşedintele american, Barack Obama, aflat în turneu în Asia, declara ieri că omologul său rus, Vladimir Putin, „nu a mişcat un deget“ pentru a face ca rebelii pro-ruşi din estul Ucrainei să se conformeze acordului internațional de la Geneva pentru dezamorsarea crizei: „În fapt, există dovezi serioase că Rusia a încurajat activitățile din estul şi sudul Ucrainei“. El a anunțat noi sancțiuni economice împotriva Rusiei pentru rolul său în criza ucraineană,  parte a  unui efort progresiv pentru schimbarea atitudinii Kremlinului. Noile sancțiuni americane vor avea în vedere indivizi şi întreprinderi din anturajul preşedintelui Putin. Sancțiunile vor viza în special importurile ruse de material militar de vârf. Europenii, reuniți la Bruxelles, au anunțat, la rândul lor, o înăsprire a sancțiunilor lor, în înțelegere cu americanii. Printre cei vizați de noile măsuri punitive ale Vestului se află şi Igor Setcin, preşedintele companiei petroliere de stat Rosneft, şi Alexei Miller, şeful gigantului gazier Gazprom. În ultimele săptămâni, americanii  suspectează că Putin are ascunse în Elveția circa 40 miliarde dolari şi amenință că vor bloca acest adevărat tezaur în cadrul sancțiunilor contra Moscovei.

Obama şi echipa sa pentru securitate cresc presiunile asupra Rusiei din cauza intervenției acesteia în Ucraina şi sunt implicați într-o dezbatere tensionată asupra modului de a ajunge la o unitate cu aliații europeni, cei mai reticenți în ce priveşte luarea de măsuri economice forte contra Moscovei. În timp ce unii dintre consilierii şefului Casei Albe îi cer să impună sancțiuni împotriva unor sectoare întregi din economia rusă, preşedintele se opune pentru moment, conştient de rezistența națiunilor europene care au mai mult de pierdut în jocurile economice. În cursul deliberărilor interne, Jacob J. Lew, secretarul Trezoreriei, şi alți responsabili au făcut apel la prudență, precizând că, dacă este necesară, o serie de măsuri mai vaste fără susținerea europenilor ar putea afecta interesele comerciale americane fără a avea impactul dorit asupra Rusiei. Barack Obama nu are intenția de a merge prea departe în fața Europei pentru a evita să îi dea lui Putin o şansă de a bate un cui în coaliția internațională care a condamnat anexarea Crimeii de către Rusia şi acțiunile de destabilizare a estului Ucrainei.

Ostaticii europeni

La Slaviansk, separatiştii au eliberat unul din cei opt observatori militari europeni, răpiți vineri, un suedez ce suferă de diabet. Duminică, observatorii au apărut în public pentru prima oară, obosiți, dar sănătoşi, participând la o conferință de presă organizată de autonumitul primar al Slavianskului, Viaceslav Ponomarev. În afara suedezului, ceilalți cetățeni europeni captivi sunt patru germani, un danez, un polonez şi un ofițer ceh. Vorbind în germană, colonelul Axel Schneider a explicat misiunea sa în regiune, sub auspiciile OSCE, şi a catalogat ca fiind false acuzațiile lui Ponomarev potrivit cărora grupul conține spioni ai NATO. Ponomarev a precizat că nu va elibera observatorii militari răpiți în pofida negocierilor dintre separatişti şi OSCE: „Suntem într-o stare de război“.

Separatiştii au prezentat europenii răpiți drept prizonieri de război şi ar putea fi schimbați cu rebeli pro-ruşi închişi la Kiev. Răpirea observatorilor OSCE ridică problema dacă separatiştii au fost preveniți asupra deplasărilor grupului. Ruta de 15 km dintre Slaviansk şi Kramatorsk este în general lipsită de pericole, cu un trafic normal în ambele direcții. Singurul punct de control al rebelilor, la periferia Kramatorskului, este discret. Observatorii militari aveau legitimații de identificare, dar nu purtau uniforme şi nici arme. Luarea de ostatici este practicată din ce în ce mai frecvent de separatiştii pro-ruşi.

Primar pro-rus împuşcat

Ieri, primarul din Harkov, Ghenadi Kerneş, a fost împuşcat în spate de necunoscuți, starea sa fiind gravă, medicii încercând să îi salveze viața. El este cunoscut pentru pozițiile pro-ruse, dar în ultimul timp s-a remarcat ca mare „reconciliator“ al Ucrainei, cu idei pro-Kiev. O schimbare de atitudine care i-a adus critici în ambele tabere, dar care nu a împiedicat edilul – suspectat ca un baron al banditismului şi condamnat în trecut pentru furt şi escrocherie – să se califice „pacificator“. În martie a fost pus sub control judiciar de un tribunal din Kiev într-o afacere de răpire şi torturi, dar şi-a păstrat funcția. Acest „atentat“ intervine pe fondul izbucnirii unui nou focar de tensiune ieri, la Kostiantivnika, unde circa 20 de bărbați înarmați, cu uniforme verzi fără însemne, au ocupat primăria şi comisariatul. Operațiunea s-a derulat după acelaşi scenariu ca în Slaviansk.

Cele mai citite

Iohannis – nu popcorn, ci (pop)corny

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii (SUA), pentru a fi premiat, acum, în prag de...

Franța și China și-au dat mâna pe sub Rusia

Liderul de la Kremlin, Vladimir Vladimirovici Putin, s-a privit în oglindă și a jurat din nou, în fața singurei persoane care alege la...

SUA declară că e „inacceptabil” ca Israelul să închidă două puncte pentru intrarea ajutorului umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) consideră "inacceptabilă" închiderea de către Israel a două puncte importante de intrare a ajutorului umanitar în Gaza, cele de la Rafah şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă