10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCercetătorii fac grăsimea să ardă mai multe calorii

Cercetătorii fac grăsimea să ardă mai multe calorii

Sună la fel ca toate curele de slăbire înșelătoare la care ai văzut vreodată făcându-se reclamă, dar fiziologii de la Universitatea din California, San Francisco, lucrează la o tehnică de ardere a caloriilor, care pare să funcționeze, dar momentan este in faza de testare, la rozătoare.

Oamenii au două feluri de grăsime, țesut adipos alb care este dominant la adulți și teșut adipos maro care asigură protecție împotriva frigului la bebeluși prin arderea mâncării. Adulții care sunt expuși la frig vor produce o mixtură a celor două numită țesut adipos bej (grăsime). Ajay Chawla spune că frigul este "singurul stimul pe care îl cunoaştem care poate creşte masa de grăsime bej sau maro".

Totuşi, Chawla s-a întrebat dacă există o modalitate de a păcăli corpul să creadă că este expus la frig. În 2011 a dezvăluit rolul celulelor de imunitate numite macrofage, care sunt activate de temperaturi joase şi care transformă grăsimea.

Şoarecii cărora le lipseau proteinele interleukina 4 şi 13 dezvoltau mai puţine celule de grăsime bej decât alţi şoareci atunci când erau expuşi la frig.

Chiar dacă acesta ar fi o cale bună de a produce şoareci obezi, întrebarea este dacă procesul ar putea fi inversat, adică dacă li s-ar da IL-4 şi IL-13, ar rezulta mai multă grăsime maro şi, per total, mai puţină grăsime.

Acum Chawla şi-a anunţat rezultatele în revista Cell: "evenimentele care duc de la a simţi frigul la crearea de grăsime bej încă nu sunt foarte bine înţelese." Totuşi Chawla şi colegii lui spun că "administrarea de IL-4 şoarecilor într-un mediu termic neutru creşte masa grăsimii bej şi capacitatea de termogeneză de a ameliora obezitatea. Împreună, constatările noastre au scos la lumină circuitul aferent care controlează biogeneza grăsimii bej şi oferă sprijin în orientarea lui către tratarea obezităţii."

Şoarecii cărora li s-a dat un plus de IL-4 au produs de 15 ori mai multe celule adipoase maro decât ceilalţi şoareci. Acest lucru crește cheltuielile lor de energie pentru un anumit nivel de masă corporală si de activitate cu 15-20%, chiar și la 30 ° C.

Aceeași ediție a revistei Cell conţine o altă lucrare scrisă de o echipă separată de la Harvard, care au lucrat mai în amonte, constatând că hormonul Metrnl crește concentraţia de IL-4, precum și unele dintre macrofagele generatoare de grăsime maro.

Oamenii de ştiinţă sunt nerăbdători să afle dacă rezultatele pot fi repetate şi la oameni, dar va mai dura o vreme.

(Sursă foto: www.iflscience.com)

Cele mai citite

Putin a vrut să guste din Europa, de ziua ei, dar a rămas doar cu oastea, a Ungariei, într-o măsea

Ilustrație: Marian Avramescu Cu ocazia Zilei Europei / Ziua Victoriei, președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, a vrut să guste din Bătrânul Continent și...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă