11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCele mai aşteptate cărţi ale lui 2016

Cele mai aşteptate cărţi ale lui 2016

Piaţa de carte din România este incomparabil mai slabă decât în ţările din jurul nostru. Şi, cu toate acestea, an de an editurile pregătesc pentru dependenţii de citit, dar şi pentru cei care descoperă acum bucuria lecturii, titluri noi, multe dintre ele abia lansate internaţional.

Am discutat cu două dintre editurile din România – din păcate spaţiul nu ne-a permis să abordăm şi alte edituri, cu producţii de carte mai mari sau mai mici, la fel de interesante – despre cărţile care vor apărea în 2016. Puteţi face de pe acum o selecţie a ceea ce vă interesează şi să vă stabiliţi, aproximativ, bugetul alocat anul acesta cititului.

Cărţi de Nobel de la Editura Litera

În 2015, Editura Litera, a avut ca titluri de top cărţi precum “Sticletele“, Donna Tartt – un roman pe care îl recomand cu căldură celor care încă nu l-au citit -, “Cartea vieţii“, Deborah Hartness, “Grădina secretă şi Pădurea fermecată“, “Drumuri de vis prin Europa“ sau “Creierul și inteligența emoțională“, din zona de ficţiune şi nonficţiune, dar şi multe cărţi pentru copii, precum “Descendenții: Insula pierduților, Cartea de vrăji a lui Mal și Povestea filmului“ sau „Regatul de gheață. Magia zăpezii“.

Un eveniment editorial important al anului 2016  îl reprezintă publicarea câștigătorilor unor premii, precum Nobel 2015 – Svetlana Alexievici și Man Booker 2015 – Marlon James.

Pe lângă acești mari autori, colecția de ficțiune va continua în 2016 cu câteva dintre cele mai mari bestselleruri internaționale, printre care “Everything/Never Told You“, de Celeste Ng, și cu serii de mari autori, precum Alice Munro, Richard Flanagan sau Karl Ove Knausgard. Continuă în acelaşi timp colecția de cărți de colorat pentru adulți – da, aţi citit bine, este pentru adulţi! –  o colecție care și-a modificat statutul din hobby în terapie și obișnuință, cu două noi titluri Johanna Basford, cu alte titluri fascinante – „Alice în Țara Minunilor“, mandale și obiective turistice, dar și o carte de colorat dedicată fanilor “Game of Thrones“.

În domeniul gastronomiei, poate unul dintre cele mai în trend hobby-uri ale momentului, Litera va completa colecția cu două mari nume: Yotam Ottolenghi și Martha Stewart.

Colecția Kronika, lansată în 2015, va continua prin publicarea unor autori de prestigiu internațional, dintre care menționăm Boris Johnson și Erik Larson, iar colecția CEO Must Read va continua cu titluri dedicate specialiștilor din domeniul afacerilor: „The Great Escape“, de Angus Deaton, și „Superforecasting“, de Philip Tetlock și Dan Gardner.

Și în domeniul limbilor străine, anul 2016 va fi marcat de o nouă serie de cărți aflate sub garanția internațională a numelui Pons. Litera va publica și o serie de albume de călătorii și enciclopedii de la edituri de prestigiu, precum National Geographic sau Dorling Kindersley. În domeniul cărților pentru copii, îndrăgitele personaje Disney își vor continua aventurile și vor apărea mai multe cărți de activități cu formate interactive, enciclopedii și licențe noi.

Ediţia aniversară Tristan Tzara în Biblioteca Polirom

Printre titlurile de top apărute la Polirom în 2015 enumerăm „Cronică de Cotroceni“, Adriana Săftoiu“, „Exerciții de echilibru“, Tudor Chirilă, dar şi reeditări ale unor autori ce trebuie să facă parte din lectura obligatorie a oricăruia dintre noi, precum „De veghe în lanul de secară“, J.D. Salinger, „O mie nouă sute optzeci și patru“, George Orwell, „Bărbați fără femei“, Haruki Murakami, ori „Cele patruzeci de legi ale iubirii“, Elif Shafak.

Dacă 2015 a fost anul romanului politic, romanele anului editorial 2016 la Editura Cartea Românească pot sta sub semnul parafrazei: Câtă biografie, câtă imaginaţie pură, atâta ficţiune. Trei dintre seniorii colecţiei de proză a editurii, Matei Vişniec, Octavian Soviany şi Cătălin Mihuleac, revin şi anul acesta, alături de Marian Ilea, Vasile Igna şi Constantin Iftime, dar şi nume noi, aflate la debut, în proză sau poezie.

Anul 2016 vine la Polirom cu titluri noi în colecţii consacrate precum Biblioteca Polirom, dintre acestea amintind ediţia aniversară Tristan Tzara, cu ocazia centenarului mişcării Dada, sau „O ciudățenie a minții mele“, Orhan Pamuk. 

Veţi mai putea citi una dintre cele mai frumoase și mai emoționante povești de dragoste ale secolului trecut: pentru prima oară, universul secret al acestei iubiri se dezvăluie cititorilor, o fascinantă călătorie, de asemenea, în laboratorul creației unui mare scriitor, respectiv „Scrisori către Vera“, Vladimir Nabokov.

În aceeaşi colecţie apare şi cel mai nou roman al lui Jonathan Franzen, „Puritate“, în care romancierul american sparge granițele Americii pentru a se aventura într-o călătorie pe vechiul continent, dar și într-o călătorie în timp. Sexualitate, Wikileaks, Berlinul de Est, toate se întâlnesc în, poate, cel mai bun roman de pînă acum al lui Franzen.

„Durere“, a autoarei Zeruya Shalev face parte din apariţiile Polirom pe anul 2016, ca şi Umberto Eco cu „Scrieri despre gîndirea medievală“, în zona de nonficţiune, ce cuprinde toate scrierile lui Umberto Eco despre Evul Mediu, o perioadă care l-a preocupat pe autor încă din timpul studiilor sale universitare, ori Robert Graves, cu „Miturile Greciei antice“, o carte cu un conţinut şi o structură similare unei enciclopedii.  O lucrarea monumentală despre terminologia filosofică a limbilor europene o puteţi găsi în cartea coordonată de Barbara Cassin, „Vocabularul european al filosofiilor“. În Biblioteca Memoria vă puteţi delecta citind „Pagini de jurnal“, Irina Procopiu. Viaţa cotidiană şi intrigile de curte, saloanele literare şi artistice ale timpului, precum şi personalităţi culturale ori prietenele autoarei din înalta societate sunt zugrăvite în acest amplu jurnal scris într-un ritm alert, asemenea unui scenariu de film.

Pasionaţii de istorie vor avea la dispoziţie Jonathan Haslam, „O nouă istorie a serviciilor secrete sovietice“, „Crimeea“, de Orlando Figes, ori Yuval Noah Harari, „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii“, Heinrich Harrer, „Întoarcerea în Tibet“.

Alte câteva titluri de neratat de la Polirom ar fi: José Saramago, Ridicat la cer, Ida Simons, O fecioară nesăbuită, Patrick Modiano, Ca să nu te pierzi prin cartier, Jón Kalman Stefánsson, Tristeţea îngerilor, María Dueñas, Cumpătarea, Andrei Oişteanu, Sexualitate şi societate, Petrarca, Despre ignoranţă: a sa şi a multora, Orlando Figes, Revoluţia rusă, 1891-1924. Tragedia unui popor, Jonathan Clements, Scurtă istorie a samurailor, Pierre-Jean Luizard, Capcana Daesh. Statul Islamic sau reîntoarcerea Istoriei. 

Aniversare. „Raftul Denisei“ de la Humanitas Fiction, într-un proiect internațional

„Colecția «Raftul Denisei» împlinește la mijlocul lui mai zece ani de existență. Aniversarea o voi onora chiar atunci cu patru nume noi de scriitori ale căror romane le consider printre cele mai bune din literatura actuală a lumii“, spune Denisa Comănescu, director general al Humanitas Fiction.

Algerianul Boualem Sansal, binecunoscut și premiat internațional, necunoscut în România, va fi publicat în Raft cu romanul 2084. Sfârșitul lumii, căruia i s-au acordat Marele premiu pentru roman al Academiei Franceze, 2015, și Premiul revistei Lire pentru cel mai bun roman francez pe 2015. Înscriindu-se în linia lui George Orwell din 1984, Boualem Sansal denunță, cu o forță romanescă impresionantă, radicalismul religios islamic și instrumentalizarea fricii în obținerea supunerii. Pentru  bestsellerul său publicat deja în aproape 40 de țări, Lumina pe care nu o putem vedea, americanul Anthony Doerr a obținut prestigiosul Pulitzer Prize tot în 2015. Unul dintre autorii argentinieni de primă mărime, Ricardo Piglia, apare cu celebrul său roman Pentru Ida Brown, iar debutanta scriitoare germană, de origine ucrainiană, Katja Petrowskaja, cu răscolitorul roman Poate Esther, deținător al importantului premiu Ingeborg Bachmann pe 2014.

Anul 2016 comemorează 400 de ani de la moartea lui Shakespeare. Editura Humanitas Fiction, respectiv, colecția „Raftul Denisei“ participă la proiectul internațional Hogarth Shakespeare, lansat în 30 de țări cu romane actuale semnate de scriitori recunoscuți ca valoare care revizitează capodoperele marelui Will. Primele titluri vor fi Fisura timpului de Jeanette Winterson (Poveste de iarnă) și Shylock este numele meu de Howard Jacobson (Neguțătorul din Veneția).

În anul 2016, printre titlurile ce vor apărea la Humanitas Fiction se numără, noi volume semnate de laureați ai Premiului Nobel pentru literatură: romanele Foe de J.M. Coetzee și Fiica Papei de Dario Fo, volumul  Patria mea ca un sâmbure de măr de Herta Müller și unul cu cele mai frumoase povestiri de Mo Yan, apoi o selecție din proza lui W.B. Yeats și romanele Alteță regală de Thomas Mann și Sunetul muntelui de Yasunari Kawabata.

Citiţi pe romanialibera.ro lista completa a apariţiilor editoriale de la editura Humanitas Fiction. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă