10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialCei patru afacerişti care au prejudiciat statul cu un milion de euro,...

Cei patru afacerişti care au prejudiciat statul cu un milion de euro, din afaceri cu motorină, au fost trimişi în judecată

Magistraţii au decis, marţi, trimiterea în judecată a patru evazionişti, arestaţi săptămâna trecută, după ce anchetatorii au stabilit că au adus în ţară motorină Euro 5, pe care au declarat-o drept păcură. Prejudiciul este estimat la un milion de euro.

Procurorii Parchetului Capitalei au solicitat, vineri, instanţei arestarea preventivă pentru 29 de zile a Nicoletei Tapalan, Cosmin Ion Muşuroia, Nicolae Truşcă şi Marin Bătăiosu, pe care îi acuză de evaziune fiscală şi, respectiv, complicitate la această infracţiune.

Procurorii au stabilit că SC Heloss Oil SRL, administrată de Nicoleta Tapalan, a întocmit formalităţi vamale prezentând documente prin care a fost diminuat preţul real al mărfurilor achiziţionate din import, sustrăgându-se astfel de la plata TVA şi a impozitului pe profit aferente acestor tranzacţii, se arată într-un comunicat de presă remis, vineri de Tribunalul Bucureşti.

Importau motorină şi o declarau păcură

În activitatea infracţionala erau implicate mai multe societăţi comerciale care importau sau cumpărau de pe piaţa internă produse petroliere derivate, pe care le valorificau prin intermediul staţiilor de distribuţie a carburanţilor ca “motorină Euro 5”.

“Întreaga activitatea infracţională a fost orchestrată de reprezentanţii SC Heloss Oil SRL, fiind foarte bine conturată, pe schema unui circuit închis, desfăşurat între societăţi controlate şi conduse de aceleaşi persoane, cu intenţia de a introduce în ţară motorină Euro 5, declarând organelor vamele că acel produs este păcură, în condiţiile în care diferenţa de acciză între cele două produse este foarte mare”, notează procurorii în documentul citat.

SC Heloss Oil SRL a făcut livrări fictive de combustibil lichid greu (păcură) către SC Green Dafin SRL, pentru a scoate din gestiunea societăţii păcura achiziţionată. De asemenea, SC Green Dafin SRL, fără a declara operaţiuni încheiate cu SC Heloss Oil SRL, a făcut intrări de motorină Euro 5, prin achiziţii fictive de la SC Leni Trade SRL, pe care o refactura scriptic către SC Tudoil Invest SRL.

Mai citiţi şi: Cum să fraudezi statul cu un milion de euro. Cumperi motorină, o declari ca păcură, apoi “îi pierzi urma” prin firme fantomă

SC Tudoil Invest SRL vindea motorina Euro 5 către două societăti, respectiv MV Exim SRL şi Euro Transcom Rutier SRL, “controlate” de aceeaşi persoană care în realitate controlează şi SC Heloss Oil SRL, respectiv inculpatul Mihăiţă Costache, au mai arătat procurorii în documentul citat.
Totodată, potrivit procurorilor, pe tot parcursul anului 2010, SC Friday SRL a cumpărat combustibil de uz neindustrial (păcură) atât de la SC Heloss Oil SRL, cât şi de la SC Sandmaer SRL şi a vândut motorină Euro 5 către SC Sandmaeyr SRL. Firma Sandmaer SRL a plătit marfa cumpărată de la SC Friday SRL către SC Heloss Oil SRL, la ordinul SC Friday SRL.

Procurorii mai arată că firma Sandmayer SRL a vândut motorină Euro 5 către SC Euro Transcom Rutier SRL şi SC MV Exim SRL, societăţi coordonate de Mihăiţă Costache.

Anchetatorii au mai stabilit că SC Miki Construct SRL, reprezentată de Marin Bătăiosu, înregistra achiziţii de motorină Euro 5 de la SC Friday Impex SRL, deşi marfa cumpărată de la SC Friday SRl era ridicată de la sediul SC Heloss Oil SRL, “aceasta în condiţiile în care SC Heloss Oil SRl nu are achiziţii de motorină şi livrează scriptic către SC Friday Impex SRL numai păcură (combustibil lichid greu)”.

Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliţia Capitalei.

În această cauză, poliţiştii au făcut joi dimineaţă 15 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Vâlcea, Teleorman şi Giurgiu.

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă