10.9 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialCearta de 80 de milioane de euro la Turda

Cearta de 80 de milioane de euro la Turda

» Turda ar putea pierde o finantare europeana de 80 de milioane de euro din cauza unui conflict dintre Consiliul Local si Compania de Apa "Ariesul"

» Directorul Companiei sustine ca o hotarare a Consiliului il pune in situatia de a comite ilegalitati

» In replica, primarul din Turda,
Tudor stefanie, sustine ca hotararea este legala si nu poate fi atacata

Un proiect de extindere a
retelei de canalizare si apa in valoare de 80 de milioane de euro ar putea fi ratat de neintelegerile dintre Consiliul Local (CL) si conducerea Companiei de Apa "Ariesul" din Turda. Astfel, potrivit directorului Companiei de Apa, Sorin Saveanu, CL Turda a emis anul trecut in mai o Hotarare prin care dispune acordarea directa, fara licitatie, a lucrarilor de reparatii ale Companiei  catre Regia Autonoma de Termoficare, Apa si Canal Turda.
"Eu nu pot sa acord aceste lucrari fara licitatie, am primit un avertisment de la Autoritatea de Management a Proiectelor Structurale prin care mi s-a atras atentia ca, daca acord lucrari fara licitatie, pot pierde un proiect de finantare de 80 de milioane de euro", a declarat Saveanu. Potrivit lui Saveanu, CL Turda nu este nici macar actionar majoritar al Companiei, astfel ca nu poate impune modalitatea de acordare a lucrarilor.
"Eu nu pot sa decid in baza unui HCL, am nevoie de o decizie in AGA Companiei. Decat sa ma cert cu Uniunea Europeana, mai bine ma cert cu Consiliul Local. Am si un act de la Ministerul Internelor si Reforma in Administratie care imi spune acelasi lucru, ca trebuie sa fac licitatie pentru lucrari", a adaugat Saveanu.
Nu acelasi lucru il spune si primarul din Turda, Tudor stefanie. Acesta a explicat, in prima faza, ca intre proiectul cu finantare europeana si HCL-ul de anul trecut nu exista nici o legatura. Ulterior, stefanie a mai spus ca Hotararea era, de fapt, doar pentru anul 2007. "Hotararea de Consiliu este obligatorie. Daca era incorecta sau ilegala, ea trebuia atacata de Institutia Prefectului sau in contencios administrativ, lucru care nu s-a facut", a mai spus stefanie.
Contactat de Romania libera, prefectul Clujului, Calin Platon, a declarat ca CL Turda nu putea dispune acordarea de lucrari direct, fara licitatie. Platon a mai adaugat ca hotararea ar fi trebuit contestata dupa aprobarea ei, in 2007, de fostul prefect, Alin Tise, si ca acum acest lucru este imposibil.

Cele mai citite

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă