11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialCea mai mare şansă pentru Cluj din viitorii 500 de ani

Cea mai mare şansă pentru Cluj din viitorii 500 de ani

Cea mai mare şansă pentru Cluj în viitoriii 500 de ani ar fi obţinerea statutului de Capitală Culturală Europeană în anul 2020. Aceasta este părerea coordonatorului proiectului Essen – Ruhr: Capitală Culturală European, Hans Dietrich Schmidt, care s-a arătat dispus să ajute Clujul să obţină statutul pe care l-a mai avut şi Sibiul în anul 2007. “Clujul are potenţialul de a deveni un candidat puternic pentru a obţine statutul de Capitală Culturală Europeană”, a spus Hans Dietrich Schmidt.

Care ar fi avantajele

Specialistul german a spus că obţinerea unui astfel de statut va schimba total comunitatea locală. “Obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană reprezintă, probabil, cea mai mare şansă pentru oraş în următorii 500 de ani”, a spus expertul german, care, timp de 10 ani, a coordonat proiectul Essen – Ruhr: Capitală Culturală Europeană. Hans Dietrich Schmidt spune că depunerea candidaturii Clujului va creşte interesul amatorilor de cultură şi va aşeza altfel oraşul pe harta Europei. El a enumerat câteva dintre avantajele pe care le-a obţinut oraşul Essen ca urmare a faptului că a devenit capitală culturală europeană în anul 2011.

Specialistul german a spus că, în perioada candidaturii, turismul a crescut cu câte 15 la sută pe an. Mai mult, oraşul a reuşit să absoarbă circa 500 de milioane de euro din fondurile europene pur şi simplu ca urmare a faptului că a obţinut acest titlu. La rândul său, primarul din Cluj, Radu Moisin, a declarat că Clujul a cerut sprijinul tuturor oraşelor care au fost capitale culturale europene şi al celor care vor fi, până în anul 2020. Din România, pentru titlul de Capitală Culturală Europeană mai candidează Timişoara şi Iaşiul, însă şi-ar putea depune candidatura şi Alba Iulia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă