14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialCea mai gravă criză politică. Dilma Rousseff, suspendată de Senat

Cea mai gravă criză politică. Dilma Rousseff, suspendată de Senat

Senatul a votat pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui de stânga, pentru 180 de zile, timp în care se deschide procedura de destituire.

După o şedinţă-maraton de 20 de ore, extinsă şi în noaptea de miercuri spre joi, o majoritate de senatori brazilieni au votat în favoarea deschiderii unui proces de destituire a preşedintelui Dilma Rousseff, antrenând înlăturarea ei de la putere pentru maxim 180 de zile. Acuzată de escamotarea conturilor publice, impopulara lideră a stângii denunţă o „lovitură de stat“ instituţională. Este o decizie istorică provocată de o recesiune profundă şi un uriaş scandal de corupţie legat de compania petrolieră de stat, Petrobras, cu care de acum, se va confrunta Michel Temer, vicepreşedintele care îi succede. Cu Rousseff suspendată de Senat, Temer, 75 de ani, preia şefia unei ţări prinsă în instabilitate politică şi economică, după un deceniu de prosperitate. O tranziţie calmă pentru Temer, altădată aliatul Dilmei Rousseff în Congres devenit rival, el este liderul marelui partid centrist PMDB, care a părăsit coaliţia la putere în martie.

Rousseff îl consideră un trădător din cauza eforturilor sale în calitate de şef de partid, de a forţa colegii să demisioneze din posturile guvernamentale şi de a realiza această coaliţie care a permis o altă majoritate în Senat. Temer şi miniştrii urmau să depună jurământul vineri sau posibil chiar joi seară. El a promis politici favorabile pieţei pentru aducerea deficitului bugetar al Braziliei sub control, a promis jugularea inflaţiei şi relansarea economiei. Nu va fi o ceremonie specială de transferare a puterii. Senatul va trimite un emisar cu un „intimacao“, o notificare oficială a rezultatului şi consecinţele pentru preşedintele Rousseff, care îşi păstrează titlul şi reşedinţa, dar pierde autoritatea şi este obligată să părăsească biroul prezidenţial din Planalto. Acelaşi emisar îi va înmâna lui Michel Temer o notificare că trebuie să-şi asume funcţiile de şef de stat.

Cursa voturilor

Timp de 180 de zile, Temer va face oficiul de preşedinte în aşteptarea verdictului final – este o adevărată cursă a voturilor, demnă de un episod al serialului House of Cards. Obiectivul este înclinarea balanţei într-un sens sau altul prin negocieri politice. Acest sistem este chiar funcţionarea vieţii politice braziliene, zis „prezidenţialism de coaliţie“. Executivul este constrâns să formeze o alianţă cu un Parlament compus din peste 30 de partide.

„Ţinând cont de acest sistem politic, trebuie găsiţi aliaţi în partide care nu au o ideologie clară sau chiar fără ideologie şi li se oferă cadouri ca ministere sau alte responsabilităţi. Sistemul este purtător de corupţie“, a precizat Jean-Jacques Kurliansky, cercetător IRIS. El a adăugat că „La începutul anului, era total exclus un vot al Camerei inferioare contra preşedintei Rousseff, dar din 29 martie şi până pe 14 aprilie, cvasi-totalitatea susţinătorilor au trecut în opoziţie“.

Sfârşitul dominaţiei stângii

Votul încheiat cu scorul de 55/22 înseamnă şi sfârşitul a 13 ani de dominaţie a Partidului Muncitorilor, de stânga, care a contribuit la sărăcirea a milioane de persoane în timp ce un mare număr de responsabili brazilieni sunt anchetaţi pentru corupţie. Acum, suspendată, Dilma Rousseff nu va asista la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice aşa cum prevăzuse. Ea ar putea reveni, dar şansele sunt minime cu noul şef al statului care controlează bugetul şi cele peste 10.000 de nominalizări guvernamentale.

Focuri de artificii au fost auzite în numeroase oraşe din Brazilia după anunţarea votului. Poliţia a avut scurte înfruntări cu manifestanţii pro-Rousseff din capitala Brasilia care s-au resemnat rapid în faţa  înfrângerii suferite. Guvernul Rousseff a făcut eforturi până în ultimul moment pentru anularea punerii sub acuzare a primei femei aleasă preşedinte al Braziliei. 

Bătălia politică din Brazilia a atins un punct culminant la trei luni până la deschiderea Jocurilor Olimpice din Rio de Janeiro, obţinute în 2007 de ex-preşedintele Lula da Silva, mentorul politic al Dilmei Rousseff.

Cele mai citite

Linia STB 311 va avea traseul prelungit

Începând de mâine, linia 311 va funcționa pe un traseu prelungit până la Sala Palatului, anunță Societatea de Transport București (STB). “În vederea optimizării serviciului...

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă