28.2 C
București
joi, 11 august 2022
AcasăSpecialCe spune președintele Croației despre neaderarea României la Schengen

Ce spune președintele Croației despre neaderarea României la Schengen

Neaderarea României la spațiul Schengen reprezintă o mărturie a Europei cu mai multe viteze, a spus Președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic.

Grabar-Kitarovic, aflată în vizită de stat în România, s-a întâlnit marți cu studenții și profesorii Universității din București.

Ea a fost întrebată ce crede despre ideea Europei cu două sau mai multe viteze.

"Din nefericire, într-un anumit grad există. Faptul că România nu a fost admisă în regimul Schengen este o mărturie a acesteia. Și în timpul procesului de integrare europeană au fost etape unde nu toate statele au fost mereu membre ale acelorași instituții, (…) dar cred că scopul final este ca toate țările membre să devină membre nu numai ale regimului Schengen, ci și ale zonei euro, (…) cu excepția celor care au decis să iasă din zona euro și a fost decizia lor. Dar, fiecare țară ar trebui să aibă aceleași drepturi în ceea ce privește participarea la politicile comune", a răspuns președintele croat.

Kolinda Grabar-Kitarovic a amintit că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a încurajat recent accederea României și Bulgariei la Schengen și a menționat în acest context și Croația.

În opinia șefului statului croat, integrarea în UE a fost un proces politic care a permis țărilor să se reformeze puternic, să se miște mult mai repede decât ar fi făcut-o pe cont propriu fără acest proiect, a fost un catalizator puternic pentru schimbare, reformă, încercarea de a obține excelența și ar trebui să rămână astfel.

Cele mai citite
00:00:20

Mai multe imagini arată pagube însemnate ale bazei aeriene ruse din Crimeea

Câteva imagini din satelit au arătat marți (9 august) ce pagube au fost produse bazei aeriene ruse Saki din Crimeea. Un înalt oficial ucrainean a...
00:00:20

Mai multe imagini arată pagube însemnate ale bazei aeriene ruse din Crimeea

Câteva imagini din satelit au arătat marți (9 august) ce pagube au fost produse bazei aeriene ruse Saki din Crimeea. Un înalt oficial ucrainean a...

Cum îți poți îmbunătăți aspectul tenului rapid, acasă?

Femeile care își doresc un ten cu aspect vizibil îmbunătățit, pot recurge la un tratament facial de microneedling acasă. Asta nu este ceva foarte...
Ultima oră
Pe aceeași temă