4.6 C
București
luni, 17 ianuarie 2022
AcasăSpecialCe spune președintele Croației despre neaderarea României la Schengen

Ce spune președintele Croației despre neaderarea României la Schengen

Neaderarea României la spațiul Schengen reprezintă o mărturie a Europei cu mai multe viteze, a spus Președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic.

Grabar-Kitarovic, aflată în vizită de stat în România, s-a întâlnit marți cu studenții și profesorii Universității din București.

Ea a fost întrebată ce crede despre ideea Europei cu două sau mai multe viteze.

"Din nefericire, într-un anumit grad există. Faptul că România nu a fost admisă în regimul Schengen este o mărturie a acesteia. Și în timpul procesului de integrare europeană au fost etape unde nu toate statele au fost mereu membre ale acelorași instituții, (…) dar cred că scopul final este ca toate țările membre să devină membre nu numai ale regimului Schengen, ci și ale zonei euro, (…) cu excepția celor care au decis să iasă din zona euro și a fost decizia lor. Dar, fiecare țară ar trebui să aibă aceleași drepturi în ceea ce privește participarea la politicile comune", a răspuns președintele croat.

Kolinda Grabar-Kitarovic a amintit că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a încurajat recent accederea României și Bulgariei la Schengen și a menționat în acest context și Croația.

În opinia șefului statului croat, integrarea în UE a fost un proces politic care a permis țărilor să se reformeze puternic, să se miște mult mai repede decât ar fi făcut-o pe cont propriu fără acest proiect, a fost un catalizator puternic pentru schimbare, reformă, încercarea de a obține excelența și ar trebui să rămână astfel.

Cele mai citite

Australia îi cere lui Djokovic 500.000 de dolari. Și expulzat, și cu banii luați

Australia îi cere lui Djokovic 500.000 de dolari, pe lângă faptul că i-a anulat viza și l-a expulzat. Cei 500.000 de dolari (circa 430.000...

România își întărește prezența militară din Bosnia și Herțegovina

România a suplimentat contribuţia la misiunea militară EUFOR ALTHEA, din Bosnia și Herțegovina, începând de luni, cu un detaşament format din 30 de militari...

Novak Djokovic a ajuns în Serbia. Avionul a aterizat la Belgrad. Mii de fani îl așteaptă la aeroport

Novak Djokovic a ajuns în Serbia, după ce a făcut un ocol prin Dubai. El a aterizat pe aeroportul Nikola Tesla, din Belgrad. UPDATE:...
Ultima oră
Pe aceeași temă