13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCe spune ambasadorul Olandei despre corupția din Moldova

Ce spune ambasadorul Olandei despre corupția din Moldova

Ambasadorul Olandei în România şi Republica Moldova, Matthijs van Bonzel, a declarat, marţi, că instituţiile anticorupţie din Republica Moldova trebuie încurajate, informează Mediafax.

Matthijs van Bonzel a vorbit, într-o conferinţă de presă ţinută la sfârşitul mandatului său, despre un program de suport pentru guvernul moldovean, referitor la justiţie, programul fiind dezvoltat “în strânsă colaborare cu România”.

Citește și: Când va accepta Olanda aderarea României la spațiul Schengen

Ambasadorul a spus că instituţiile din România care funcţionează, DNA, DIICOT, CSM, au echivalent la Chişinău şi că acestea au nevoie de sprijin şi trebuie să fie încurajate. Diplomatul a mai spus că nu este suficient să fie indicate nişte direcţii pentru Moldova, ci este necesar ca oamenii să se întâlnească pentru a lucra împreună “judecătorii cu judecătorii, grănicerii cu grănicerii”. “Aceasta este cea mai bună metodă, nu miliarde de programe imense care nu funcţionează. Trebuie ajutaţi moldovenii care vor să îmbunătăţească, stând acolo cu ei”, a afirmat ambasadorul.

Referitor la mediul de afaceri din Republica Moldova, ambasadorul a spus că “este clar o oportunitate de afaceri, dar este, de asemenea, şi o provocare, din perspectiva legilor, a justiţiei şi a corupţiei”.

Întrebat ce părere are despre felul în care va afecta situaţia din Transnistria perspectivele euro-atlantice ale Moldovei, ambasadorul a spus că cea mai bună soluţie este comunicarea prin intermediul ONG-urilor sau al grupurilor care activează în domeniul drepturilor omului.

Citește și: Corupția de la Chișinău închide drumul Moldovei spre Occident

“Uneori îi spunem conflict îngheţat, dar cât timp este îngheţat lucrurile nu se degradează mai mult şi, între timp, putem să îmbunătăţim situaţia pentru oamenii de acolo. Avem ONG-uri, afaceri private şi instituţii în România şi în Olanda care pot ajuta acei oameni să de dezvolte. Vedem posibilităţi, vedem îmbunătăţiri minore, dar substanţiale”, a mai spus Matthijs van Bonzel.

Matthijs van Bonzel a fost trimis la post la Bucureşti în decembrie 2011, fiind unul dintre cei mai activi ambasadori acreditaţi în România.

Ambasadorul olandez a fost unul dintre cei mai vocali diplomaţi în ceea ce priveşte combaterea corupţiei. Matthijs van Bonzel are şi o pagină de Facebook şi un cont de Twitter, prin intermediul cărora a ţinut legătura cu publicul român.

El va pleca din România în septembrie, fiind numit ambasador în Spania. “Am fost numit ambasador în Spania. O mare onoare. Vom pleca în septembrie. Ne va lipsi România. Cei doi copii vor rămâne aici”, anunța la începutul lunii iulie van Bonzel, pe Facebook.

Potrivit unui comunicat al MAE olandez, Stella Ronner- Grubačić, în prezent director de comunicare în cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Haga, a fost numită ambasador în România şi Republica Moldova.

Cele mai citite

Ministrul Bogdan Ivan anunță lansarea platformei #nofake pentru raportarea conținutului deepfake

Românii pot raporta conţinutul inadecvat pe care îl văd pe reţelele de socializare pe platforma „#nofake”, a anunţat vineri ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării,...

Guvernanții au nevoie de Big Brother ca să vadă problemele școlii românești

Este tot mai evident că decidenții politici, dar și o mare parte a societății, au uitat menirea școlii. Cu întârziere considerabilă, politicienii din țara noastră...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă