20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialCe spun politicienii despre decizia Curţii Constituţionale în cazul ANI

Ce spun politicienii despre decizia Curţii Constituţionale în cazul ANI

Senatorul independent Cristian Diaconescu a spus joi că, în urma deciziei CCR asupra neconstituţionalităţii Legii ANI, România va avea “o mare problemă” pe plan extern, potrivit NewsIn. Senatorul a adăugat că vor trebui găsite forme prin care neregulile să fie sancţionate şi de acum înainte, opinând că acestea ar putea fi de natură fiscală, adică implicând mecanisme de impozitare a averilor care nu pot fi justificate.

Premierul Emil Boc s-a declarat îngrijorat de consecinţele pe care decizia CCR cu privire la Legea ANI le-ar putea avea asupra ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare convenit cu CE. Potrivit unui comunicat al Guvernului, acesta va căuta soluţii pentru a pune în acord, cât mai rapid, Legea ANI cu prevederile Constituţiei. “Premierul este îngrijorat de consecinţele pe care decizia CCR cu privire la Legea ANI le-ar putea avea asupra ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare convenit cu CE, iar Guvernul va căuta soluţii pentru a pune în acord, cât mai rapid, Legea ANI cu prevederile Constituţiei”, potrivit comunicatului.

Senatorul PDL Iulian Urban, vicepreşedinte al Comisiei juridice, a spus că decizia Curţii Constituţionale privind ANI este un dezastru din punct de vedere al relaţiilor României cu partenerii europeni, iar statul este deposedat de mecanismul de verificare a corectitudinii aleşilor.

Urban a acuzat Curtea că a dat o decizie politică ce va avea un impact negativ asupra datei la care Comisia Europeană va pune capăt monitorizării pe justiţie a României. “Din punctul meu de vedere este o nouă decizie politică a Curţii Constituţionale, este un dezastru pentru România din perspectiva raportului pe justiţie al Comisiei Europene. Aşa nu o să mai scăpăm în veci de mecanismul de verificare şi cooperare. Încă o dată, CCR vine să guverneze în locul Guvernului. S-a ajuns deja mult prea departe cu aceste decizii politizate”, a declarat Iulian Urban pentru NewsIn.

Deputatul PSD Nicu Bănicioiu a spus că nu se bucură că prevederile din legea ANI au fost declarate neconstituţionale, adăugând că un stat normal are nevoie de o instituţie care să verifice dacă demnitarii acumulează averi în mod corect.

“Nu vreau să vă aşteptaţi de la mine la o bucurie că ANI nu mai funcţionează pentru că nu e aşa. Un stat normal are nevoie de o instituţie care să verifice modul în care demnitarii acumulează averi şi dacă le acumulează în mod corect”, a declarat Băniciou la Realitatea TV.

El a invocat reputaţia pe care o are ANI. ” Însă sunt de acord că această instituţie nu trebuie să facă abuzuri. Dacă ne-am uitat, în repetate rânduri, asupra Agenţiei au planat foarte multe suspiciuni că nu-şi face treaba aşa cum ar trebui şi că acţionează mai mult la comandă politică”, a punctat deputatul PSD.

Fostul ministru liberal al Justiţiei Tudor Chiuariu consideră că ANI trebuie să-şi exercite în continuare activitatea pentru a avea un mediu public şi politic mai puţin permeabil la corupţie, arătând că trebuie găsite soluţiile, după motivarea deciziei CCR, pentru ca instituţia să funcţioneze.

“Controlul şi confiscarea averilor reprezintă în continuare o necesitate în România, este nevoie de aceste instrumente pentru a avea un mediu politic şi public mai curat şi mai puţin permeabil la corupţie. ANI rămâne o instituţie care trebuie să funcţioneze, cu respectarea prevederilor Constituţiei”, a precizat liberalul.

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

ANCOM: Veniturile raportate de sectorul telecom din România au stagnat la 3,4 miliarde de euro, în 2023

Numărul utilizatorilor de Internet fix care au ales servicii prin fibră optică a ajuns la cinci milioane, la finele anului 2023, în creştere cu...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă