13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCe soartă pregătesc parlamentarii câinilor vagabonzi

Ce soartă pregătesc parlamentarii câinilor vagabonzi

Câinii fără stăpân din România ar putea fi eutanasiaţi dacă nu sunt adoptaţi în termen de 14 zile, potrivit unui act normativ care va fi dezbătut săptămâna aceasta în Parlament.

Cifrele arată că numai în Bucureşti ar fi acum 50.000 de câini maidanezi, la care se adaugă încă 250.000 în judeţele din jurul Capitalei, după cum ne-a spus Robert Lorentz, director al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor. Efectul acestei situaţii e că, anual, în Capitală, sunt muşcaţi de câini cel puţin 10.000 de oameni.

Adopţii internaţionale pentru maidanezi

Camera Deputaţilor va dezbate un proiect de modificare a Legii 9 din 2008. De data asta, eutanasierea ar putea fi posibilă, dacă un câine, aflat în adăpostul autorităţilor locale, nu e adoptat în termen de cel mult 14 zile. Dar mai sunt şi alte noutăţi legislative, după cum ni le-a descris deputatul Cornel Pieptea, membru al Comisiei pentru Administraţie Publică din Camera Deputaţilor.

Câinii adoptaţi vor avea câte un microcip, cu informaţii atât despre starea lor de sănătate, cât şi despre stăpân.

Cel care adoptă un câine trebuie să facă dovada că are salariul minim pe economie, fiind astfel capabil să îngrijească patrupedul.

Reglementarea adopţiilor internaţionale pentru maidanezi.

Câini pentru export

Adopţia internaţională de câini se practică în realitate de câţiva ani, după cum ne-a spus Delia Pârvu, de la Grupul de Iniţiativă pentru Animale. „Lunar, plasăm între 10 şi 20 de câini în străinătate”, ne-a spus interlocutoarea noastră. Pentru a ieşi din ţară, câinele are nevoie de paşaport, obţinut de la orice cabinet veterinar. Documentul trebuie însoţit de un aviz de sănătate, dar şi de certificarea faptului că animalul a fost sterilizat şi a beneficiat de un vaccin polivalent, plus unul antirabic.
În perioada 2005-2008 au fost adoptaţi, cu acte, de către persoanele fizice, 5.700 de câini.

Cele mai citite

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă