31 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăSpecialCe s-ar putea întâmpla cu averea lui Dan Petrescu

Ce s-ar putea întâmpla cu averea lui Dan Petrescu

Încă vorbim despre incertitudine asupra destinației averii omului de afaceri Dan Petrescu, decedat anul trecut într-un accident de avion, alături de soție și copil.

Despre Dan Petrescu, Ion Țiriac, fost partener de afaceri al defunctului, spunea că este cel mai bogat român.

Singurul moștenitor al lui Dan Petrescu este mama acestuia.

Potrivit informațiilor obținute de cotidianul național “România liberă” de la surse apropiate omului de afaceri care a sfârșit tragic, mama sa ar avea o vârstă de peste 90 de ani și ar avea deficiențe de auz și vorbire.

În zona mediului de afaceri din țara noastră, precum și în cel avocățesc circulă informații potrivit cărora Anca Surugiu, o asociată a lui Dan Petrescu, ar urma să moștenească o mare parte din averea acestuia, dacă nu întreaga avere, având un document notarial semnat de mama defunctului privind cedarea drepturilor asupra proprietăților.

Reporterii “România liberă” au încercat să o contacteze pe Anca Surugiu, însă nu au primit niciun răspuns de la aceasta.

Vom publica răspunsul acesteia, în momentul în care îl vom primi.

Surse avocățești au dezvăluit, pentru “România liberă”, că Anca Surugiu a reprezentat una dintre societățile deținute de Dan Petrescu la o licitație, după decesul omului de afaceri.

Surugiu ar fi avut această posibilitate, în calitate de administrator al societății.

De altfel, aceasta avea calitatea de administrator al mai multor societăți deținute de Dan Petrescu.

Una dintre societățile care își desfășoară în continuare activitatea după decesul lui Dan Petrescu, sub administrarea Ancăi Surugiu ar fi SEMHA HOLDINGS LIMITED, un offshore în Cipru.

Această societate deține un dealer auto Ford.

Alte posibile scenarii

Pe lângă posibilitatea ca averea lui Dan Petrescu să fie cedată în baza unui act notarial, experți în drept, consultați de “România liberă”, au descris și alte posibilități legale privind ceea ce s-ar putea întâmpla cu averea lui Dan Petrescu:

  • Mai multe societăți deținute de Dan Petrescu ar putea înființa o fundație într-un paradis fiscal. Anca Surugiu are posibilitatea de a demara înființarea unei astfel de fundații, prin calitatea de administrator al societăților. Specialiștii în drept consultați spun că sunt șanse mari ca o astfel de fundație să fie pregătită încă din timpul vieții omului de afaceri.
  • După cum explică specialiștii consultați, este vorba despre o speță cu “comorienți” – toți moștenitorii direcți decedând în același accident – O posibilitate în acest caz este de a se invoca modul în care s-au succedat decesele. Chiar dacă este vorba de câteva secunde și se demonstrează că soția lui Dan Petrescu a decedat la câteva momente după omul de afaceri, rudele femeii ar putea invoca dreptul de a moșteni averea.
  • Există și posibilitatea și ca averea lui Dan Petrescu să fie preluată, într-un final, de către statul român, după ce ar trece mai mulți ani în care nu s-a putut indentifica un moștenitor legal. Specialiștii în drept apreciază însă că acest scenariu este cel mai puțin probabil.
  • În cazul în care mama lui Dan Ptrescu chiar ar fi semnat un act notarial prin care i-ar fi cedat averea fiului său (în totalitate sau parțial) Ancăi Surugiu se poate ridica problema dacă femeia vârstnică mai avea discernământ, mai atrag atenția juriștii.

Potrivit unor surse avocățești rude ale celorlalți pasageri aflați în avionul prăbușit, pilotat de Dan Petrescu, au procese pe rol pentru acordarea unor despăgubiri.

Conform aceleiași surse, despăgubirile se acordă, în cazul accidentelor aeriene, chiar dacă nu se demonstrează vinovăția pilotului sau deținătorului aparatului de zbor.

Potrivit unor surse Gândul.ro, Dan Petrescu își făcuse cea mai mare parte din avere din imobiliare.

Dan Petrescu ar fi fost deținătorul unei averi de circa trei miliarde de euro.

“Asociat în afacerile familiei Ţiriac: Unicredit Ţiriac Bank, holdingul Rocar, plasamente imobiliare. Bun prieten cu Adrian Sârbu şi cu alţi moguli. Rezident Monte Carlo, Av. Princesse Grace, Columbia Palace. Personaj discret, nu există fotografii cu el”, scria o jurnalistă despre misteriosul român, în celebra listă a „Grupului de la Monaco”, citată de Cancan.

Cel mai recent proiect în care a fost implicată Anca Surugiu, potrivit presei economice, este cel depus la Primăria Municipiului București, respectiv documentația pentru obținerea unui PUZ pentru dezvoltarea unui bloc de patru etaje pe un teren de circa 3.800 mp de pe bulevardul Kiseleff, în apropiere de Ambasada Suediei.

Gândul.ro mai precizează că omul de afaceri Anca Surugiu, asistenta și coordonatoarea tuturor firmelor lui Dan Petrescu, va prelua averea discretului miliardar.

Aceasta controla și avea acces la toate datele offshore-urilor, știa unde se află conturile și era împuternicită de către Petrescu, spun sursele Gândul.

Pe 3 octombrie 2021, afaceristul Dan Petrescu s-a dus la aeroportul Milano Liante pentru a pleca cu avionul în Sardinia, acolo unde îl aștepta mama sa în vârstă de 98 de ani.

Petrescu era însoțit de soția sa, Dorotea Petrescu Bazalt (65 de ani) și fiul său, Dan Ștefan Petrescu (30 de ani). Alături de ei se aflau soții Filippo Nascimbene și Claire Stephanie Caroline Alexandresco, dar și fiul lor, Raphael. Cele două familii erau însoțite de Julien Brossard și Miruna Anca Wanda Lozinschi, bunica lui Raphael și mama lui Alexandresco.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

UPDATE: Bărbatul acuzat de terorism după atacul mortal de la Oslo, a fost arestat

Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost arestat și acuzat de crimă, tentativă de crimă și acte teroriste, după un schimb...
00:01:04

VIDEO: Inundațiile scufundă case în India

Victimele inundațiilor din statul indian Assam au declarat că se luptă pentru a avea acces la alimente adecvate și apă potabilă, în timp ce...

OMS: “Peste 900 de cazuri de hepatită acută au fost raportate la copii”

Treizeci și trei de țări au raportat până în prezent 920 de cazuri de hepatită acută severă la copii, cu 270 de cazuri în...
Ultima oră
Pe aceeași temă