16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialLegea falimentului personal, amânată un an de zile

Legea falimentului personal, amânată un an de zile

După discuţii aprinse între opozanţii acestui act normativ – băncile – şi susţinătorii săi, legea insolvenţei persoanelor fizice a fost în cele din urmă promulgată de preşedintele Iohannis. Dar a rămas doar pe hârtie, fiindcă au fost „uitate“ normele de aplicare şi nici nu s-au înfiinţat comisiile de insolvenţă.

Aplicarea Legii privind insolvenţa persoanelor fizice va fi amânată până în decembrie 2016, conform unei Ordonanţe de Urgenţă adoptată ieri de Guvern. Legea a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis pe 18 iunie 2015 şi urma să intre în vigoare la finalul anului, însă normele de aplicare a actului normativ nu au fost adoptate încă. 

„Toţi paşii care trebuiau făcuţi pentru implementarea legii şi care erau prevăzuţi de lege, de la înfiinţarea comisiilor de specialitate, la aplicarea de norme nu au fost respectaţi. Trebuiau înfiinţate comisiile de insolvenţă, angajat personal de specialitate etc. Vorbim despre sute de angajări. Nu s-a făcut nimic. În consecinţă nu aveai cum să operaţionalizezi legea asta. Toţi paşii logistici de implementare nu au fost făcuţi. Acum avem cuprins în bugetul pe 2016 o sumă de 13 milioane de lei astfel încât să se înceapă să se pună în practică primele măsuri, dar bugetul pentru punerea în aplicare a legii se ridică la de trei ori încă pe atât”, a explicat, pentru „România liberă“, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a cerut o amânare pe motiv că nu există suficient personal care să analizeze dosarele celor care solicită declararea falimentului personal. Pe de altă parte, specialiştii în insolvenţă spun că legea a fost adoptată  înainte de a avea un studiu de impact şi că aceasta are mai multe puncte vulnerabile, unele dintre ele conducând la îngrădirea unor drepturi și libertăți. „Legea impune persoanelor să caute un loc de muncă mai bine remunerat, ceea ce poate constitui o îngrădire a libertății în muncă. Pe de altă parte, instituirea unei comisii de disciplină care exercită atribuții cu specific jurisdicțional în locul instanței de judecată este nu numai inoportună, dar poate constitui și o încălcare a dreptului de acces la justiție. Ca să nu mai vorbim de faptul că aceste comisii de insolvență sunt constituite din funcționari publici care exercită atribuțiile unei veritabile instanțe de judecată“, susține avocata Raluca Năstase, specializată în insolvență.

Ce prevede legea

Actul normativ se adresează persoanelor fizice de bună-credință, cu datorii la furnizorii de utilități, bănci sau la întreținere, și nu dintr-o afacere ce are ca scop generarea de profit. Starea de insolvență poate fi luată în considerare dacă termenul de plată a datoriilor a fost depășit cu mai mult de 90 de zile. Dacă situația financiară a datornicului nu este iremediabil compromisă, se poate cere Comisiei de insolvență deschiderea insolvenței pe bază de plan de rambursare a datoriilor, care este o procedură administrativă și nu judiciară. În acest caz, cuantumul minim al datoriilor trebuie să totalizeze 15 salarii minime pe economie. Durata de executare a planului este de 5 ani, cu posibilitate de prelungire cu încă 1 an. Insolvența prin lichidare de active poate fi solicitată de către datornic, în mod direct, în cazul în care “situația sa financiară este iremediabil compromisă“. Legea prevede și o procedură simplificată pentru insolvența personală care poate fi accesată de o persoană fizică insolventă, dacă suma totală a datoriilor sale este de cel mult 10 salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmăribile și are peste vârsta standard de pensionare sau și-a pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă.

Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, a declarat într-un interviu acordat ziarului „România liberă“, că insolvența personală nu este o soluție pentru debitorii bancari, mai ales pentru cei cu credite ipotecare. „Insolvența personală îngheață executarea silită a unor debite și le reeșalonează pe 5 ani. Este o soluție pentru datoriile la furnizorii de utilități, la asociațiile de proprietari sau la diverși creditori. Nu ai bani acum, îți eșalonezi plățile pe 5 ani. Or, dacă ai un credit ipotecat, acesta este pe mai mult de 5 ani, iar reeșalonarea lui îți îngreunează situația. Nu mai spun că înainte trebuie făcută executarea averii și plătit, în avans, 30-40% din credit. În astfel de cazuri, soluția este negocierea cu banca. De aceea, nu cred că debitorii bancari vor cere insolvența personală. Vor fi, probabil, doar câteva cazuri”, este de părere Olteanu.  

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă