19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCe planuri au chinezii pentru Galaţi

Ce planuri au chinezii pentru Galaţi

Şase „business plan”-uri, printre care dezvoltarea unui parc eolian şi realizarea unor exploataţii agricole, se numără printre oportunităţile economice ale înfrăţirii dintre Galaţi şi regiunea Hubei, China.

Prim-viceguvernatorul provinciei chineze Hubei, Li Xiansheng, şi preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, Eugen Chebac, au semnat un „Action Plan” în care sunt prevăzute acţiunile concrete ce vor fi organizate de cele două administraţii în perioada 2011-2012, pentru deschiderea colaborării economice concrete prin dezvoltarea unor proiecte în domenii precum economie, protecţia mediului, energie neconvenţională, administraţie şi cultură.

Galaţiul şi Regiunea Hubei sunt înfrăţite din 1986, dar în lunga perioadă de timp trecută de atunci colaborarea s-a limitat la vizitele pe care şi le-au făcut reciproc conducătorii celor două entităţi administrative. Această stare de fapt a fost recunoscută de preşedintele CJ Galaţi, Eugen Chebac: „Din păcate, deşi avem un parteneriat încheiat de mai bine de 25 ani, trebuie să recunoaştem că el nu a fost valorificat la potenţialul pe care aceste legături de prietenie îl oferă. Sperăm ca lucrul acesta să se întâmple măcar de acum înainte”.

La rândul său, prim-viceguvernatorul s-a referit la necesitatea colaborării dintre oamenii de afaceri din Galaţi şi Hubei: „Un om de afaceri, de exemplu, vizează profitul şi el se va duce după profit. Important este să ştim că, deopotrivă, investitorul chinez poate să vină să investească la Galaţi, dar şi că investitorii din Galaţi pot să vină să investească în China”, a spus prim-viceguvernatorul Li Xiansheng. După semnarea „Action Plan”-ului şi stabilirea domeniilor colaborării, echipe tehnice mixte vor fixa un calendar de activităţi sau proiecte. 

Propunerile IMM-urilor

Preşedintele PIMM Galaţi, Marian Filimon, care a devenit din 2010 şi preşedinte al filialei din Galaţi a Asociaţiei de Prietenie România-China a mai organizat o vizită la Galaţi a ambasadorului Chinei şi a efectuat o vizită în China, ambele evenimente fiind dedicate explorării posibilităţilor de colaborare. Cu prilejul semnării „Action Plan”-ului, Filimon i-a înmânat viceguvernatorului Li Xiansheng o mapă cu şase propuneri concrete de afaceri ale unor firme din Galaţi în dezvoltarea unui parc eolian, realizarea unor exploataţii agricole cu tehnologie chineză sau investiţiile într-o serie de afaceri deja existente. Alte domenii vizate sunt construcţiile navale, linii de montaj de tractoare şi prelucrarea zahărului, uleiului şi biogazului.

Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Rareș Bogdan, atac la Nicușor Dan: A-i da un vot înseamnă a-l arunca pe apa sâmbetei

"Este important Bucureștiul și îl sprijinim cu toată forța pe Sebastian, dar în următoarele 40 de zile sper să nu va trebui să răspundem...

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă