23.3 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialCe obiective îşi propune noul preşedinte al Portugaliei

Ce obiective îşi propune noul preşedinte al Portugaliei

Noul preşedinte al Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, şi-a exprimat intenţia de a restabili unitatea naţională, după ce alegerile legislative din luna octombrie au provocat o criză politică şi au divizat ţara, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Marcelo Rebelo de Sousa a afirmat, în faţa a sute de susţinători strânşi în faţa Facultăţii de Drept a Universităţii din Lisabona, că Portugalia iese “dintr-un lung proces electoral care a divizat societatea”. 

“Este momentul pentru pace economică, socială şi politică în Portugalia’, a mai adăugat el.

Totodată, noul preşedinte ales a spus că doreşte restabilirea unităţii naţionale, întrucât o ţară precum Portugalia, “care iese dintr-o criză economică şi socială profundă, nu îşi poate permite luxul de a-şi pierde energia”.

Marcelo Rebelo de Sousa a fost profesor de drept şi comentator vedetă al televiziunii de peste 15 ani. El a obţinut 52% din voturi, cu mult în faţa principalului său rival, independentul de stânga Antonio Sampaio da Novoa, care a obţinut mai puţin de 23% din sufragii. 

Deşi şeful statului portughez nu are puteri executive, el dispune de prerogativa importantă de dizolvare a Parlamentului.

Însă, Marcelo Rebelo de Sousa, fost preşedinte al Partidului Social-Democrat (centru-dreapta), a făcut apel duminică la “convergenţă politică’ şi a promis că va fi ‘un preşedinte liber şi independent, al cărui singur angajament este acela de a-i servi pe toţi portughezii’. 

Cele mai citite

Remize albe la EURO 2024: Anglia-Slovenia 0-0 și Danemarca-Serbia 0-0. Se știu primele două meciuri din optimi

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor...

Indiferent când e primul tur și când e al doilea tur al prezidențialelor, Ciucă tot a ieșit cu turul rupt

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Național Liberal (PNL), generalul Nicolae Ionel Ciucă, nu s-a săturat să piardă cu 0 – 2 în fața președintelui...

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Azi am trecut într-o nouă etapă

Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova. Premierul Dorin Recean: Azi am trecut într-o nouă etapă, care ne apropie semnificativ de...
Ultima oră
Pe aceeași temă