19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialCe decizie a luat instanţa în cazul cetăţenilor turci căutaţi pentru spionaj

Ce decizie a luat instanţa în cazul cetăţenilor turci căutaţi pentru spionaj

Cei doi cetățeni turci dați în urmărire internațională, prin Interpol, pentru spionaj și interceptări ilegale şi prinşi de poliţişti în Vama Nădlac au primit mandate de arest provizoriu pentru 39 de zile, informează Mediafax

De asemenea, instanţa din Timişoara a solicitat autorităţilor turce documente suplimentare.

Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Timișoara, Cristian Pup, a declarat că vineri, judecătorii Curţii de Apel Timișoara au decis să emită mandate de arest provizoriu pe numele celor doi cetățeni turci, pentru o perioadă de 39 de zile. 

”Nu s-a decis extrădarea pentru că judecătorii de la Curtea de Apel Timișoara au nevoie de documente suplimentare din partea autorităților turce. Având în vedere că Turcia nu face parte din Uniunea Europeană și nu este vorba de un mandat european de extrădare, solicitarea se va transmite de către Ministerul român de Justiție către Ministerul de Justiție din Turcia”, a explicat Cristian Pup.

Decizia Curții de Apel Timișoara nu este una definitivă, ea putând fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție în termen de 48 de ore.

”În sala de judecată cei doi cetățeni turci au declarat că nu sunt deciși dacă vor face sau nu contestație. În cazul în care vor face, ei vor fi transferați la București, iar dacă nu, vor rămâne la Timișoara, în custodia Poliției, pentru cele 39 de zile", a mai spus Pup.

Totodată, potrivit sursei citate, cei doi au spus în sala de judecată că se gândesc să ceară azil politic în România.

Cei doi turci, în vârstă de 40 şi 42 de ani, au fost prinşi de poliţişti în Vama Nădlac, în timp ce încercau să iasă din ţară. Ulterior,ei au fost duşi la Parchetul Curţii de Apel Timișoara, iar procurorii au decis reținerea lor pentru 24 de ore, vineri seară fiind prezentați judecătorilor pentru confirmarea mandatelor de arestare internaționale, în vederea extrădării.

Cetăţenii turci erau dați în urmărire internațională pentru infracțiuni asimilate spionajului și interceptări ilegale, infracțiuni pedepsite în Turcia cu 40 de ani de închisoare.

Potrivit site-ului DailySabah.com, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, vineri, la o întâlnire cu oameni de afaceri, că cei doi suspecţi care au montat un dispozitiv de interceptare a conversaţiilor în biroul său au fost arestaţi pe teritoriul României.

O instanţă din Istanbul a emis miercuri mandate de arestare pe numele a trei indivizi suspectaţi că au montat un microfon în biroul lui Erdogan în timp ce deţinea funcţia de prim-ministru al Turciei, afirmă site-ul citat.

"Doi dintre fugari au fugit iniţial în Croaţia şi Ungaria, dar apoi au fost arestaţi la trecerea prin România", a declarat preşdintele Erdogan vineri, la o întâlnire cu oameni de afaceri în oraşul Bursa.

"Procedurile pentru extrădare au fost iniţiate; vor fi aduşi în Turcia cât mai rapid", a spus Erdogan.

Cele trei persoane date în urmărire sunt acuzate de interceptarea comunicaţiilor unor oficiali, încălcarea vieţii private şi apartenenţă la o organizaţie ilegală. Astfel, aceştia sunt suspectaţi de apartenenţă la mişcarea condusă de clericul musulman Fetullah Gulen, un adversar al lui Erdogan acuzat de conspiraţie în vederea înlăturării preşedintelui Turciei.

Influentul cleric musulman, care are o reţea de companii în domeniile bancar, educaţional şi media, trăieşte de 15 ani în exil, în statul american Pennsylvania. Fethullah Gulen este în conflict deschis cu Recep Tayyip Erdogan de peste un an, după ce fostul premier devenit preşedinte l-a acuzat că se află la originea unei anchete de corupţie împotriva sa. Regimul Erdogan a iniţiat o campanie care vizează companii, în special din domeniul media, care fac parte din sistemul coordonat de Fethulah Gullen.

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă