7.7 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăSpecialCe caută spionii ALBANEZI în ARDEAL

Ce caută spionii ALBANEZI în ARDEAL

Un detaşament de ofiţeri de informaţii din Albania ar urma să sosească în România, la Oradea.

O înţelegere în acest sens a fost convenită marţi, între miniştrii Apărării din România, Mircea Duşa, şi Albania, Mimi Kodheli, cu prilejul vizitei ministrului Duşa la Tirana.

Potrivit unui comunicat al Ministerului român al Apărării, “ministrul Mircea Duşa a exprimat deschiderea părţii române pentru pregătirea personalului militar albanez la Centrul NATO de Excelenţă în domeniul HUMINT de la Oradea”.

Denumirea HUMINT (Human Intelligence) desemnează personalul operativ şi de analiză care lucrează în domeniul informaţiilor militare.

Decizia de înfiinţare a Centrului HUMINT al NATO la Oradea, acum cinci ani, a reprezentat o recunoaştere a capacităţii Armatei Române în domeniul culegerii de informaţii.

Albanezii vor contribui “la stabilizarea şi securizarea spaţiului euro-atlantic şi a vecinătăţii sale”

Potrivit ministrului Mircea Duşa, ideea de a instrui în România ofiţeri albanezi de informaţii este menită să contribuie “la stabilizarea şi securizarea spaţiului euro-atlantic şi a vecinătăţii sale”.

“Avem idealuri şi valori comune şi, tocmai de aceea, se impune să identificăm acele domenii de cooperare care pot contribui la stabilizarea şi securizarea spaţiului euro-atlantic şi a vecinătăţii sale”, a declarat ministrul Duşa pe timpul întâlnirii cu omologul său albanez, Mimi Kodheli.

Oricum, Albania are potenţial în domeniul Apărării, iar pentru a fi convins de acest lucru, ministrului Duşa i se va prezenta şi un exerciţiu demonstrativ al militarilor din Forţele Speciale albaneze.

În după-amiaza zilei de marţi, ministrul român se va mai întâlni cu preşedintele Albaniei, Bujar Nishani şi cu vicepremierul Niko Peleshi.

Citeşte şi:  GALERIE FOTO: Scafandrii de la Forţele speciale. Invincibili sub apă, în aer şi pe uscat

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Maia Sandu la închiderea secțiilor de votare: Le mulțumesc tuturor oamenilor care au participat la vot

Maia Sandu i-a îndemnat pe alegătorii din diaspora să meargă la urne, dacă încă nu au reușit Procesul de vot, în Republica Moldova, s-a încheiat....

Republica Moldova își alege astăzi președintele

În premieră, la aceste alegeri, este pilotat votul prin corespondență în șase state – SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda Bătălia politică se dă...

Maia Sandu la închiderea secțiilor de votare: Le mulțumesc tuturor oamenilor care au participat la vot

Maia Sandu i-a îndemnat pe alegătorii din diaspora să meargă la urne, dacă încă nu au reușit Procesul de vot, în Republica Moldova, s-a încheiat....
Ultima oră
Pe aceeași temă