15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialCe au dat autorităţile române la schimb pentru Vitalie Proca?

Ce au dat autorităţile române la schimb pentru Vitalie Proca?

„Interlopul Vitalie Proca, implicat într-o tentativă de crimă în cartierul Vitan din Bucureşti, a fost extrădat din Rusia. O escortă a Poliţiei Române l-a preluat de la Moscova, luni dimineaţă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Române, Raluca Seucan, aceasta este prima extrădare care se realizează din Federaţia Rusă către Ro­mânia. Proca a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Ares­tare Preventivă din cadrul D.G.P.M.B., urmând a fi declanşată procedura de confirmare a mandatului de arestare preventivă de către magistraţii Tribunalului Bucureşti”, se arată ­într-un comunicat al Poliţiei Române. „Prin intermediul Biroului Naţional Interpol Bucureşti din cadrul C.C.P.I.-I.G.P.R., acesta a fost dat în urmărire internaţională, urmărirea fiind difuzată în toate cele 190 de state membre ale O.I.P.C.-Interpol”. Există însă o mică problemă cu această informaţie transmisă de Poliţia Municipiului Bucureşti: ruşii nu extrădează.

„Pentru prinderea acestuia, Poliţia Română a colaborat, prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, cu poliţiile din Rusia, Italia, Moldova şi Marea Britanie. Poliţia Română a fost anunţată, la data de 7 februarie 2013, de către Interpol Moscova, cu privire la reţinerea lui Vitalie Proca. Astfel, autorităţile române au demarat procedurile judiciare pentru extrădarea suspectului. Pe 26 noiembrie 2012, Vitalie Proca l-a împuşcat în cap şi în piept, cu un automat Kalaşnikov şi un pistol Makarov, pe Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, pe care l-a confundat cu Puiu Mironescu. Răzvan Isăilă a fost salvat de medici.

Proca ar fi fost plătit de fraţii Mararu. Afacerea a fost inter­me­diată de un alt cetăţean moldovean, Ion Druţă. El este încarcerat pe teritoriul Republicii Moldova. Anchetatorii români îl suspectează pe Druţă de alte astfel de intermedieri de omoruri, pe teritoriul statului român. De altfel, potrivit rechizitoriului procurorilor, Ion Druţă i-a explicat lui Proca Vitalie cum să acţioneze pentru a-l ucide pe Mironescu, prin­interme­diul ­telefonului mobil. 40 de convorbiri telefonice au fost înregistrate între cei doi în perioada de dinaintea atacului.

Comunicatul Poliţiei citează pe larg din rechizitoriul procurorilor în cazul Mararu, dar evită orice amănunt cu privire la extrădarea lui Vitalie Proca. Am încercat să o contactăm pe doamna Raluca Seucan pentru clarificări, dar domnia sa a refuzat să stea de vorbă cu noi. Domnul Lucian Hulea, ofiţerul de presă al Poliţiei Române, a declinat orice comentariu, susţinând că nu are cunoştinţă despre cazul extrădării lui Vitalie Proca.

Cum spuneam, ruşii nu extrădează. În Constituţia Rusiei exis­tă o prevedere explicită care interzice extrădarea cetăţe­nilor ruşi în alte ţări. Cei care s-au confruntat cu această prevedere sunt britanicii, care au încercat zadarnic să îl extrădeze pe fostul ofiţer KGB Andrei Lugovoi, acuzat de asasinarea cu Poloniu-210 a lui Alexandr Litvinenko, la rândul său fost agent FSB specializat în lupta împotriva crimei organizate. Britanicii au încercat ani de zile să îl extrădeze pe Lugovoi, fără nici un rezultat.

Dar ruşii nu extrădează nici cetăţenii din zona lor de in­fluenţă, în cazul de faţă din ­Republica Moldova. De fapt, Poliţia Română recunoaşte că „aceasta este prima extrădare care se realizează din Federaţia Rusă”. Ceea ce nu înseamnă decât în „cooperarea poliţienească cu poliţiile din Rusia, Italia, Marea Britanie şi Moldova”, Poliţia Română a oferit ceva la schimb ruşilor pentru a-l preda pe Vitalie Proca. Faptul că Poliţia Română refuză să infirme poate confirma că a existat o înţele­gere. În ce a constat ea, rămâne să aflăm.

Cele mai citite

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Polonia verifică dacă judecătorul fugit în Belarus a spionat împotriva țării sale

Tomasz Szmydt, un judecător de la un Tribunal administrativ din Varşovia, a cerut luni azil în Belarus, spunând că a acţionat în semn de...
Ultima oră
Pe aceeași temă