17.7 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialCe a hotărât Comisia Juridică cu privire la orele de religie

Ce a hotărât Comisia Juridică cu privire la orele de religie

Înscrierea la ora de religie se va face la începutul oricărui ciclu şcolar, iar renunţarea la această opţiune se va putea face oricând, au stabilit, marţi, deputaţii din Comisia juridică, preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă, conform Mediafax.

„Subiectul este religia în şcoli, a fost o discuţie cu toate cultele prezente şi cred că Comisia juridică a găsit o soluţie de echilibru. Practic, libertatea de conştiinţă este asigurată aşa cum spune decizia Curţii, pentru că revenirea asupra acelei opţiuni poate să se întâmple oricând. Pentru a asigura totuşi un cadru care să dea posibilitate celor de la unităţile de învăţământ să facă o planificare vizavi de cadre, de programa şcolară, această opţiune se face pe ciclu şcolar, deci I-IV, V-VIII, IX-XII, reamintesc, asupra acestei opţiuni se poate reveni oricând, nu este nicio constrângere, din contră, se specifică acest lucru în textul de lege”, a explicat Ciucă.

Citește și: Predarea orei de religie în şcoli, dezbătută în Comisia pentru Învăţământ a Camerei

Președintele comisiei a mai precizat că se lucrează la elaborarea unei legi care să reglementeze statutul orelor de religie din școli.

„Dacă nu poate unitatea de învăţământ, pentru că există un număr mic de copii care au ales să-şi desfăşoare orele de religie într-o anumită confesiune, nu poate asigura condiţii similare pentru toţi, atunci există posibilitatea prevăzută şi de legea cultelor în vigoare ca respectiva confesiune să organizeze ora de curs, iar nota obţinută în desfăşurarea acestui curs să fie trecută în catalog. Rămâne ca ministerul să dea normele pentru aplicare şi clarificare din punct de vedere administrativ acestui act normativ", a explicat Ciucă.

Deputaţii din Comisia juridică au discutat despre decizia Curţii Constituţionale potrivit căreia obligaţia de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, oficiali ai Curţii precizând că, urmare a hotărârii, o astfel de solicitare va trebui făcută doar de cei care vor să studieze disciplina.

„Reamintesc că procedura este cu privire la neconstituţionalitate. Practic, acum noi o să semnăm o iniţiativă legislativă în sensul ăsta, după care Comisia de învăţământ şi cea juridică vor da un raport şi ea pleacă mai departe, Camera decizională fiind Senatul. Vom face un proiect de lege şi înscrierea la ora de religie se va face la începutul fiecărui ciclu şcolar, renunţarea la această opţiune se poate face oricând şi evident cel care nu doreşte să facă religia nu optează”, a explicat Bogdan Ciucă.

Citește și: CCR: obligaţia de a face cerere pentru ora de religie este neconstituţională. Reacția BOR

În timpul dezbaterilor, deputaţii din comisie au discutat dacă înscrierea la ora de religie să se facă în fiecare an sau pe ciclu şcolar. Unii deputaţi au susţinut că opţiunea elevilor faţă de ora de religie ar trebui să se facă anual. „Eu, dacă aş fi la liceu aş studia religia musulmană. Am vrut să studiez budismul, dar asta nu m-a împiedicat să rămân creştin ortodox practicant”, a spus Dănuţ Culeţu (PNL).

Cele mai citite

Cotnari, partener oficial de vin al Galei Premiilor Gopo 202

Cotnari, una dintre cele mai prestigioase crame din România, anunță că va fi partener oficial de vin al celei de-a 18-a ediții a Galei...

Cotnari, partener oficial de vin al Galei Premiilor Gopo 202

Cotnari, una dintre cele mai prestigioase crame din România, anunță că va fi partener oficial de vin al celei de-a 18-a ediții a Galei...
Ultima oră
Pe aceeași temă